Mercedes-Benz Türk Hoşdere AR-GE Merkezi’nden büyük başarı!

Mercedes-Benz Türk Hoşdere AR-GE Merkezi, tüm dünyaya mühendislik ihraç etmeye başladı. İşte konuyla ilgili detaylar.

Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerine kurulduğu günden beri önem veren Mercedes-Benz Türk, 2009 yılında ilk AR-GE Merkezi’nin resmi unvanını kazandı.

2009 yılından beri Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda bulunan AR-GE Merkezi’nde otobüs ve kamyon ürün grupları özelinde AR-GE çalışmalarını sürdüren şirket. kamyon ürün grubu özelinde üstlendiği global ek sorumlulukları nedeniyle 8,4 milyon avroluk bir yatırım ile ikinci AR-GE Merkezi’ni 2018 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda devreye aldı.

Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin global ağı içerisinde çok önemli bir konuma sahip olan Hoşdere AR-GE Merkezi’nde otobüs AR-GE alanında LF/RF karoseri, dış donanım ve aerodinamik hesaplamalar,. iç donanım, iç aydınlatma konseptleri, dokümantasyon, elektrikli konfor sistemleri, kablo demetleri ve diyagnoz/bağlanabilirlik, dayanım ve yol testleri gibi yetkinlikler üstleniliyor.

Mercedes-Benz

Otobüs alanındaki bu kapsamların tamamı Hoşdere AR-GE Merkezi’nde geliştiriliyor ve ayrıca Daimler’in Mannheim, Ulm ve Ligny gibi fabrikalarında. üretilen tüm araçların sorumluluğu da yine bu merkezden yürütülüyor.

Kamyon AR-GE alanında ise merkezin global sorumlulukları arasında genel araç konsepti, mekatronik, şasi, kabin ve hesaplama & simülasyon bulunuyor.

Aksaray Kamyon Fabrikası’nda bulunan AR-GE Merkezi’nde ise global ölçekte tüm Mercedes-Benz kamyonların fiziki yol testleri gerçekleştiriliyor. Bu merkez tarafından onaylanmayan hiçbir Mercedes-Benz kamyon dünyanın hiçbir yerinde yola çıkamıyor.

Otobüs ve kamyon alanında 150 adedi aşkın patent başvurusu!

Globalde pek çok yenilik ve ilke imza atan Mercedes-Benz Türk AR-GE ekiplerinin Türk ve Alman Patent & Marka kurumlarına ulusal ve uluslararası. ölçekte otobüs alanında 79 adet, kamyon alanında ise 77 adet patent başvurusu bulunuyor.

 

Başvuruları kabul edilen pek çok yenilik Türkiye’de geliştiriliyor ve küresel ölçekte uygulanıyor. 

600’e yakın AR-GE çalışanı ile tüm dünyaya Türk mühendisliği ihracatı!

Mercedes-Benz Türk Hoşdere AR-GE Merkezi’nde Otobüs Geliştirme Bölümü’nde toplam 209 kişi istihdam ediliyor. Çalışanların %16’sı kadın mühendislerden oluşurken; %40’ı yüksek lisans derecesine sahip.

Yine aynı merkezde bulunan Kamyon Geliştirme Bölümü’ndeki istihdam ise 9 yılda 3 kat artarken; 2010 yılında 80 olan çalışan sayısı 2019 yılında yaklaşık 240 kişiye ulaştı. İlgili alanda çalışanların yaklaşık %25’i kadın mühendislerden oluşuyor. Aksaray AR-GE Merkezi’nde ise mevcutta 157 AR-GE personeli istihdam ediliyor.

Mercedes-Benz Türk, AR-GE alanında da pek çok ilke imza atıyor

Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Ekibi, Daimler otobüsleri için küresel olarak ilk defa yeni şehir içi araçlar için bir tavan konsepti ve tekstil hava kanalı geliştirdi.

Bu sayede hem hafiflik ve pratiklik hem de ağırlık merkezinin yere yakınlaştırılması sağlandı. Daha modüler olan bu tekstil hava kanalları sayesinde lojistik açıdan da verimlilik elde edildi.

Otobüs AR-GE ekibi, CNG’li otobüsler için bu AR-GE faaliyetini bir adım daha ileriye taşıyarak tekstil kaplı tavana sahip modeller geliştirmeye başladı.

Yaklaşık %40 hafiflik sağlayan bu AR-GE çalışması sonrasında aracın işletme maliyetleri de düşürüldü. Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibinin geliştirdiği bir diğer ilk olan Remote Bus Application sayesinde ise ilk kez otobüs fonksiyonlarının uzaktan kontrol ve kumanda edilebilmesi sağlandı.

Remote Bus App 1.0 kapsamında; şoföre kilometre, sıcaklık, yakıt ve AdBlue seviyesi, teker basıncı, kapı ve bagaj kapaklarının açık/kapalı durumu gibi birçok konuda bilgi veriliyor ve bu veriler anlık olarak sürekli güncelleniyor.

Bu uygulama sayesinde lastik basıncı, lastik sıcaklığı ve lastik sensörünün pil durumu, otobüsteki her lastik için ayrıntılı olarak gösteriliyor ve bunlara ek olarak. sürücüyü olası bir durumdan haberdar etmek için uygulamada kapıların, kapakların ve bagaj bölümlerinin durumu ve kilitleme durumları izlenebiliyor.  

Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi ve Mekatronik ekibi, Mercedes-Benz’in IAA Hannover Ticari Araç Fuarı’nda sergilediği dokunmatik ekranlı multimedya sistemini geliştirerek dünya çapında bir ilke imza atılmasını sağladı.

Mercedes-Benz Türk, kamyonlar için Apple CarPlay sertifikalı ve dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemini geliştirdi ve bu sistem için Apple’dan CarPlay sertifikası alındı. Kamyon ürünü için tüm dünyada Apple’dan bu sertifikayı alan ilk şirket Mercedes-Benz Türk ve Daimler AG oldu.

Ürünün geliştirilmesi süresince tüm dünyada kamyonlarda hoparlör, radyo ve navigasyon sistemleri sorumlusu olan ekip; Japonya, ABD, Almanya, Brezilya, Malezya ve Hindistan ile bilgi transferi amacıyla sürekli iletişim kurdu.