Çin Mariuana Çukuru için 3 mürettebatlı deniz aracı üretti. Peki, bu 3 mürettebatlı deniz aracı araştırmalarını nasıl yapacak?
Çin Bilimler Akademisi tarafından tasarlanıp geliştirilen 10 bin metreden daha derin denizlere dalabilecek ve üç kişi taşıyabilen insanlı deniz aracının üretim aşaması bitmek üzere.
Çin Bilimler Akademisi’ndeki Metal Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar yaptığı açıklamada, insanlı kabinin dünyadaki myriameter (10 bin metre) kabinleri arasında en büyük alana ve taşıma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Mariuana Çukuru nasıl incelenecek?
İnsanlı kabinin ana gövdesi üzerinde üç gözlem penceresi bulunuyor, ön taraftaki ana sürüş penceresinin dışında her iki yan tarafta bulunan pencereler ise deniz altında daha geniş ve ayrıntılı görüş sağlıyor. Mürettebatın kabine üst kısımdan girdiği dalgıç aracı, kapaklarını tamamen kapatarak güvenli bir ortam sağlıyor.
Kısa bir süre sonra tamamlanarak hizmete hazır hale gelecek olan araç, Pasifik Okyanusu’ndaki Mariana Çukuru’na girebilecek ve Çin’in en derin deniz alanlarında bilimsel araştırma yapmasına izin verecek.
Özel titanyum alaşımlı malzeme geliştirildi
Dalgıç aracını tasarlayan ekibin yöneticisi Lei Jiafeng, kabin inşaatını tamamlamalarının üç yılı bulduğunu söyledi. “Projenin başlangıcında, küresel olarak 10 bin. metre derinliğe kadar suya dalabilecek bir kabin inşa etmek için kullanılabilecek bir malzeme yoktu. Zorluklara karşın.denizaltıyı inşa etmek için ideal malzeme olan titanyum alaşımını başarıyla geliştirdik.” dedi.
Lei, yeni geliştirdikleri malzeme ile ilgili olarak “Deniz metali olarak da bilinen titanyum alaşımı. deniz suyu korozyonuna karşı oldukça dayanıklı bir malzeme. Deniz suyuyla temas ettiğinde on yıllarca korozyondan etkilenmiyor” şeklinde konuştu