Samsung, Note serisini genişleterek, Galaxy Note 10 ve Galaxy Note 10 Plus’ı piyasaya sundu. Note 10 Plus’a hali hazırda 9000 TL’nin üzerinde bir bedelle Samsung Türkiye garantili olarak ulaşabiliyorsunuz. Peki, Samsung’un bu yeni amiral gemisi gerçekten en iyi Android telefon mu? İşte bu sorunun cevabını arıyoruz.
Ürünü incelemeye başlarken ilk önce dizayn ve ekranından bakmak gerekiyor. Samsung bu yeni telefonda da üstün performans ve tasarımından ödün vermemiş görüntüsünde. Telefona sahip olduğunuzda cihazı uçtan uca kaplayan bir ekrana sahip oluyorsunuz. Ekranda HDR10 Plus sertifikası bulunuyor. Gorilla Glass 6 desteği hem ekranda hem de arka panelde var. Şirket neredeyse çerçeveyi tamamladı. Gorilla Glass 6 hem ekranda hem de arka panelde sunulmuş durumda. Bu sayede telefonun kolayca çizilmesinin ve kırılmasının önüne geçilmiş durumda. Samsung bu modelde güç düğmesini sol bölüme kaydırmış. Bunun biraz garip olduğunu söyleyebilirim, çünkü herkes sağdaki güç düğmesini arıyor. Güç düğmesinde ayrıca sanal asistan Bixby desteği sunulmuş durumda.
Galaxy Note 10 Plus Ekran
Galaxy Note 10 Plus, şu ana kadar Samsung’un Note serisindeki en büyük ekran olan 6.8 inç ekrana sahip. Galaxy Note 10 Plus’ın sunduğu görüntü de takdire değer nitelikte. Sert güneş ışığında kullanabileceğiniz telefonda ışıklı ortamlarda dahi rahatlıkla video izleyebilir veya oyun oynayabilirsiniz. Ekranın performansının şaşırtıcı olduğunu burada belirtmemde fayda var. Şimdiye kadar bir telefonda gördüğüm en iyi ekranlardan biri diyebilirim. Ekranın üzerinde bulunan ön kamera kullanımda kesinlikle rahatsız etmiyor. Telefonun hızlı olmayan parmak izi sensörü kullandığını gözlemledim. İnceleme sırasında PIN veya Face Unlock kullandım ve parmak izine göre daha hızlı etkileşim sağladım. Ayrıca büyük bir ekrana sahip telefonda tek elle kullanırken parmak izini okutup giriş yapmak sorun yaratabiliyor.
Ekran çözünürlüğü HD Plus, Full HD Plus ve Wide Quad HD Plus olmak üzere üç seçenek ile sunulmuş durumda. Wide Quad HD Plus çözünürlükte pil tüketimi çok daha fazla. Telefonun Aura Glow renk çeşidi ile tanıtıldığını da burada eklemeliyim. Bu sayede ışık ile çeşitli tonları gösterebiliyor.
Samsung, 7 nanometre mimariyle tasarlanan Note serisi telefonlarda 2,7 GHz octacore Exynos 9825 işlemcisini kullanıyor. Yapay zeka bu işlemci ile de desteklenmiş durumda. 4G ağında indirme hızı 2 Gbps’ye kadar destek sunuluyor. Bu işlemci saniyede 30 kare hızında 8K video da kaydedebiliyor. Mali-G76 MP12 grafik yongası da bu platforma eklenmiş durumda. Oyun sırasında, işlemci performansı rahatsız etmiyor. Ancak uzun süre oyun oynadığınızda telefonun ısındığını da gözlemledim. Bu durum video izlerken olmuyor. Aynı anda birden fazla uygulamayı açmakta sorun yok. Kullanılan mimari ve üzerindeki Android sürümünün de iyi birleştiğini söyleyebilirim kullanımda hiç takılma yaşamadım.
Üç Kamera ve Daha Fazlası
Galaxy Note 10 Plus üzerinde üçlü arka kamera kullanılmış. Bir kamera 16 megapiksel ultra geniş açılı, ikinci kamera 12 megapiksel geniş açılı ve üçüncüsü 12 megapiksel telefoto objektife sahip. Ön kamera ise 10 megapiksel çözünürlüklü ve artırılmış gerçeklik özelliklerini de destekliyor. Samsung, video modunda Bokeh (arka plan bulanıklığı) efektini bu yeni telefon üzerinde desteklemiş durumda. Bu özelliği kullanmak için kamerada canlı odaklama video seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Live Focus hem arka hem de ön kameralarla video modunda çalışabiliyor. İnceleme sırasında bu özelliklerin performansının da iyi olduğunu gözlemledim, ancak Samsung’un bu özellikleri daha da iyileştirmek için çalışması gerekiyor.
Gece fotoğrafçılığı için telefon üzerinde iyi çalışan ayrı bir gece modu bulunuyor. Gece çekimlerde hem arka hem de ön kameralarla çalışan normal modda fotoğraf flaşı düğmesini tıklamalısınız. Böyle bir durumda, bir DSLR kamera gibi arka planı akıllı telefondan bulanıklaştırarak video kaydı yapabiliyorsunuz. Ayrı sunulan gece modunda flaşsız iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı olunuyor. Instagram da kamera üzerinde destekleniyor. İnceleme sırasında, kameranın manuel modunda yer alan pro modunu beğendim. Bu özellik ile iyi kalitede fotoğraflar çekmeniz mümkün kılınmış durumda.
Güzelleştirme Modu
Samsung, bu kez Note 10 serisi telefonlarıyla dahili video editörü de sundu. Arka kamerayla, saniyede 60 kare hızında Ultra HD yani 3840×2160 piksel video kaydetmeniz mümkün. Güzellik modu, varsayılan olarak açık olan ön kamera ile kullanılabiliyor. Böyle bir durumda, selfie çekimlerde biraz yapaylık gözlemleniyor. Bu sebepten güzellik modunu kapatabilirsiniz. Video kaydı sırasında iyi çalışan bir ses yakınlaştırma seçeneği de var. Bununla, video kaydı sırasında sesi daha iyi yakalayabilmeniz mümkün. Genel olarak, Samsung Galaxy Note 10 Plus kamera özelliklerinin üstün seviyede olduğunu söyleyebilirim.
Samsung bu modelde sunduğu S Pen üzerinde çok çalışmış gibi gözüküyor. Note 9’un kaleminde selfie çekmek için destek sunulmuştu. Şimdi ise Note 10 serisinin kaleminden fotoğraf çekmeniz de mümkün. Fotoğraf tarafında sunulan tüm modları S Pen ile uzktan kontrol edebilirsiniz. Bunun dışında, S Pen ile YouTube gibi bir video uygulamasında da sesi kontrol etmeniz mümkün. Benzer şekilde, S Pen’e birçok hareket kontrolü türü de sağlanmış durumda. S Pen’in şimdiye kadar çıkan modeller arasında en iyisi olduğunu söylememde fayda var. Ayrıca S Pen’e OCR özellikleri de Note 10 Plus ile eklenmiş durumda.
Masaüstü Desteği
Galaxy Note 10 serisinin diğer amiral gemisi modeller gibi telefonunuzu bir dizüstü bilgisayara veya bilgisayara basit bir kablo kullanarak bağlayıp kullanabileceğiniz Dex’i desteğini de sunduğunu söylemeliyim. Bu durum özellikle şirket çalışanları için büyük bir avantaj yaratıyor. Yanınızda bilgisayar taşımaktansa telefonunuzu bilgisayara dönüştürmeniz çok işlevsel.
Sonuç:
Ürünün her ne kadar güzel özelliği çoksa da iyileştirilmesi gereken özellikleri de bulunuyor. Öncelikle ürünün çok kaygan olduğunu söylemeliyim. Cihazı kılıfsız kullandığınızda düşürme riski artıyor. Cihazın her ne kadar üstün kamera özellikleri olsa da sunulan canlı odak modunun performansının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu durum bazen çekimlerde sorunlara yol açabiliyor. Bunlara ek olarak cihazın kulaklık girişinin olmaması da bir eksi. Samsung S Pen’e yer açmak için kulaklık girişinden kurtulmuş olmalı.
Samsung Galaxy Note 10 Plus Teknik Özellikler
Ekran: 6,3 inç HDR10+ AMOLED Infinity O ekran, 2280 x 1080 piksel FHD+ çözünürlük, 401 ppi piksel yoğunluğu, 19:9 en boy oranı, Corning Gorilla Glass 6
Yonga seti: Qualcomm Snapdragon 855 (Yurt dışı – 2,84 GHz’e kadar), Samsung Exynos 9825 (Türkiye – 2,73 GHz’e kadar),
Arka kamera: 12 MP değişken diyaframlı, (f/1.5 – f/2.4) geniş açılı ana sensör + 16 MP f/2.2 ultra geniş açılı ikincil sensör + 12 MP f/2.4 telefoto üçüncü sensör; 4K video kaydı, yavaş ve ultra yavaş çekim modları, geniş ve tele lensler için ikili OIS desteği
Ön kamera: 10 MP f/2.2 tek kamera, Dual Pixel, 4K UHD video kayıt desteği, derinlik sensörü
RAM: 8 GB
Depolama: 256 GB
Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, CAT, LTE 4G, (5G özel sürüm)
Batarya: 3.500 mAh, Kablosuz Güç Paylaşımı, Hızlı Kablosuz Şarj 2.0
IP68 sertifikası: Suya ve toza dayanıklı
Ses: Dolby Atmos destekli stereo hoparlör, AKG kulaklık
Sensörler: İvmeölçer, Barometre, Parmak İzi, Gyro, Jeomanyetik, Hall, Nabız, Proximity, RGB Işık, İris tarama, Basınç sensörleri
S Pen: Bluetooth bağlantısıyla uzaktan kumanda görevi, hava hareketleriyle ekrana dokunmadan cihaz kullanımı, dijital metin dönüştürme.