Chrome Enterprise fikri yeni değil fakat geçtiğimiz ayın son günlerine doğru Google ve Dell in ortaklaşa geliştirdiği ve iş dünyasına özel ilk Chrome OS işletim sistemine sahip dizüstü bilgisayar gün yüzüne çıktı. Google bu hamlesiyle Windows’u tehdit mi ediyor dersiniz?
Chrome Enterprise fikri her ne kadar farklı ve alışılagelmez gibi gözükse de Chrome OS, çoğunlukla ABD’de eğitim konusunda fazlasıyla yol kat etti, fakat şimdiye kadar Google işletmeler konusunda sınıfta kalmış gibi gözüküyordu. Ta ki Dell işbirliği ile iş dünyasına yönelik yeni bir ürün çıkana kadar.
Chrome OS, hızlı, basit ve güvenli olması için tasarlanmış bulut tabanlı bir işletim sistemi. Hafif, kolayca güncellenebilir ve yönetimi kolay olacak şekilde sunulan bu işletim sistemi Android uygulamaları ve Linux uygulamalarını kolaylıkla çalıştırabiliyor. Chrome OS, Google’ın Chrome tarayıcısını temel alıyor ve öncelikle web uygulamalarıyla kullanılmak üzere tasarlanmış.
Chrome OS ilk kez 2009’da ve kurumsal sürüm ise Ağustos 2017’de piyasaya sürüldü. Chrome Enterprise, yıllık cihaz başına 50 ABD Doları tutarında abonelik tabanlı bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor. Bu hizmet sayesinde Chrome OS’yi daha sıkı güvenlik kontrolleriyle yönetmeniz mümkün kılınıyor. Chrome Enterprise’daki bazı ek özellikler arasında 7/24 destek, yönetilen işletim sistemi güncellemeleri, tek oturum açma, Microsoft Active Directory (AD) entegrasyonu, yazıcı yönetimi ve yönetilen mağaza eklentileri bulunuyor. Google, Chromebook’ları Active Directory Grup Politikası kullanarak yönetmek isteyen kuruluşlar için Chrome OS ADMX şablonları da sunuyor.
Ağustos ayındaki duyuru, Chrome OS’yi daha fazla işletmeye sunmayı amaçlayan yeni Chrome Enterprise özellikleriyle ilgili ayrıntıları da içeriyordu. Chrome Enterprise Dell Technologies Unified Workspace tarafından desteklenen Dell Latitude 5400 ve Dell Latitude 5300 2’si 1 arada dizüstü bilgisayarlarda kullanıma sunulmuş durumda. Bunun yanı sıra geliştirilmiş bir yönetici konsolu ve geliştirici odaklı yeni özellikler de var. Dell ayrıca G Suite ve Google Drive Enterprise’ı da satmaya başlayacak.
Bu sürümde Google, her sayfada arama yapabilme özelliği de dahil olmak üzere Yönetici konsolu kullanıcı arayüzü geliştirmiş durumda. İş akışları, 10 kat daha hızlı yükleme süreleriyle yeniden tasarlanmış bir arayüz içerisnde kullanıım imkanı sunuluyor. Geliştiriciler, yönetilen Linux ortamlarını kimin erişebileceğini denetleme araçlarıyla, dahili dosyalara VPN desteği de dahil olmak üzere birçok özelliğe kavuşmuş durumda. Chrome OS, bir süre önce Linux uygulamaları için de destek ekledi ve Windows 10’daki Linux Alt Sistemine (WSL) çok benzeyen bu hamle, büyük ölçüde geliştiricilere yönelik.
İşletmeler Neden Windows Kullanmaya Devam Ediyor?
Peki neden kuruluşlar Chrome Enterprise’a sıcak bakmıyor? System Center Configuration Manager (SCCM) gibi Windows’u destekleyen altyapıya aşinalık ve yatırım bir neden olabilir. Ancak çoğu kuruluş için en önemli konu eski uygulamalara destek sağlamak. Office 365 ProPlus gibi Win32 masaüstü uygulamaları ya da yalnızca Windows’ta çalışan diğer iş kolu uygulamaları olsun, uygulamalar işletmelerin anahtarı konumunda.
Uygulama ve masaüstü sanallaştırma teknolojileri, kuruluşların herhangi bir cihazda ve işletim sisteminde eski uygulamaları yerel olarak ve uzaktan çalıştırmalarını sağlıyor. Ancak sanallaştırma uygulamalar karmaşıklık ekler ve tüm kullanım senaryolarında uygun değildir.
İşletmelerde Windows 10’un Geleceği Nedir?
Ancak, bazı senaryolarda sanallaştırma çözümlerinin uygun olmamasına ve ara sıra ortaya çıkan potansiyel performans sorunlarına rağmen, Microsoft, Windows istemci sürümünü temel alan ilk gerçek bulut tabanlı Hizmet Olarak Masaüstü (DaaS) çözümü ile öne çıkıyor. Windows Sanal Masaüstü (WVD), Windows 10’un yeni çok oturumlu SKU’sunu kullanıyor ve Office 365 için en iyi duruma getirme içeriyor; böylece Outlook ve OneDrive, Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI) ortamında daha iyi çalışıyor.
Ayrıca, temel cihazlar için tasarlanan, zaman içinde güvenli performans gösteren Windows 10’un kilitli bir sürümü olan Windows 10 S Modu da var. Ancak, yalnızca Microsoft Mağazası uygulamalarını çalıştırdığı için Microsoft’un beklentileri bu sürümde boş çıktı diyebiliriz.
Lite İşletim Sistemi
Sonuçta, çoğu kullanıcıya Windows, Linux ve hatta MacOS gibi tam gelişmiş bir işletim sistemine sahip olmak mantıklı gelmiyor. Karmaşıklıkları ve güçleri onları yönetmeyi ve güvenlik sorunlarına yatkın hale getiriyor.
Microsoft, Windows Core tabanlı bir işletim sistemi olan Lite OS adlı bir sürüm üzerinde çalışıyor. Chrome OS ile aynı hedeflere ulaşmak için tasarlanan, yani kullanıma hazır ve güncellenmesi kolay, Win32 uygulamaları ile uyumluluk sağladığı takdirde, kuruluşlar Windows’un dağıtılması ve bakımıyla ilgili maliyetleri önemli ölçüde azaltabilecek uygulamalara erişme ve güvenliği sağlayabilecek.
Microsoft ne yayınlarsa yayınlansın, Windows 10’dan uzaklaşma hızlı bir şekilde gerçekleşmeyecek. Kuruluşların Windows olmayan herhangi bir şeyi ya da en azından yüzeyde Windows’a benzemeyen bir şeyi kucaklamalarına daha yıllar var.
Chrome OS hiçbir zaman Win32 uygulamaları için yerel destek sağlayamayacak ve Microsoft’un kare asını tuttuğu yer burası. Microsoft, Lite işletim sistemini doğru kullanırsa, kuruluşların Windows hakkında endişelenmesine gerek olmayacak. Ancak VDI daha yaygınlaştıkça ve mobil ağlar geliştikçe, Microsoft’un beklemeden harekete geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde Google geri dönmesi zor olabilecek pazar payını alabilir.