Türkiye’nin öncü teknoloji grubu NGN, Türkiye’nin en büyük veri merkezi yatırımlarından Star of Bosphorus’u hizmete sundu. 5 Temmuz Cuma, Star of Bosphorus Veri Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine; başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmak üzere iş, ekonomi ve teknoloji dünyasından önemli isimler katıldı.
Türkiye’de ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren NGN; bugün itibarıyla Türkiye’de ve bölgenin lider şirketlerin teknoloji alanındaki güvenilir iş ortağı konumunda faaliyetlerini sürdürüyor. NGN; tüm dünyanın dijitalleştiği bu dönemde çok kritik bir gereksinime yoğunlaşarak Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirdi.
Dijital verilerin her geçen saniye durmaksızın üretildiği bir dönemde; kritik bilgilerin yönetilmesi, depolanması ve yedeklenmesi hayati önem taşıyor. Bu noktada da veri merkezlerine görev düşüyor. Dünya, veri merkezleri konusunda çok önemli adımlar atarken NGN de; Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirerek Türkiye’nin dijitalleşmesine katkı sundu. Star of Bosphorus; güvenilirlik ve kesintisiz çalışma süresini birincil önceliği yapan kurumsal müşteriler için eşsiz bir tesis olmasının yanı sıra teknolojisi, deneyimli ekibi ve uluslararası sertifikasyonlarıyla standartların ötesinde yeni nesil çözümler sunuyor.
Türkiye’nin verileri yine bir Türk’e Emanet
Yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımlarından biri olan Star of Bosphorus; bilişim sektöründe ihtiyaç duyulan istihdama da önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’deki şirketlerin verilerini bir Türk girişiminde koruyup kullanmalarını sağlayan Star of Bosphorus Veri Merkezi; ayrıca yurt dışından da dataların konumlandırılacağı bir merkez olacak. Bu yatırım ile 5 yıl içerisinde Türkiye ekonomisine yaklaşık 2 milyar TL katkı sunmayı hedefleyen NGN ailesi; ülkemizin ihracat hedeflerine paralel olarak yurtdışına veri hizmeti ihraç etmeye başladıklarını ve şimdiden 3 yabancı ülkenin veri merkezimizden hizmet aldığını belirtiyor. Kısa vadede ise hedefleri 30’un üzerinde ülkeye veri hizmetlerimizi yaymak.
Yaklaşık yüzde 50’si genç olan 80 milyonluk nüfusun ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu potansiyeli Star of Bosphorus ile harekete geçirmek istediklerini ifade eden NGN; veri merkezinin tam kapasiteye ulaştığında 1000 kişinin üzerinde bir istihdam sağlayacağını öngörüyor.
Konuşmaların ardından gerçekleşen özel veri merkezi turunun sonunda, misafirleri sismik alanda sürpriz bir şov karşıladı. Yapay zekanın kullanılarak 1993’den 2013’e kadar tüm dünyada gerçekleşen depremlerin datalarından görselleştirilen ve seslendirilen ‘’Seismic Waves’’ performansı katılımcıların büyük ilgisini çekti.
Yüzde Yüz Güvenli
Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezi Star of Bosphorus; şirketlere danışmanlık, bulut uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme ve iș sürekliliği, güvenlik, veri depolama, barındırma olmak üzere geniș bir yelpazede, uluslararası standartlarda veri merkezi hizmetleri sunuyor. Başta bankacılık ve finans, üretim, telekomünikasyon, perakende ve kamu olmak üzere tüm sektör liderlerinin güvenilir teknoloji iş ortağı konumunda olan NGN, Star of Bosphorus ile sektöre yeni standartlar getiriyor.
Uptime Institute Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi Star of Bosphorus, 16 MW toplam elektrik gücü ile yaklaşık 24.000 metrekare kapalı alanda konumlanıyor. 5.000 metrekare beyaz alanda 2.000’in üzerinde standart kabinet barındırma kapasitesine sahip veri merkezi, tasarım ve tesis yetkinlikleri ile benzersiz bir servis seviyesini garanti ediyor.
Star of Bosphorus, dünyada sayılı deprem etkisini en aza indirmeye yönelik olarak tasarlanmış yapısal sismik izolasyonu ile kesintisiz çalışma ve yüksek standartlarda veri güvenliği bulunuyor. 138 adet sismik izolatör üzerinde inşa edilen Star of Bosphorus, dünyada kabul görmüş FEMA standartları doğrultusunda inşa edildi. Son 2.500 yıl içindeki sismik olayların korelasyonu dikkate alınarak depremde operasyonun devamlılığını sağlamak üzere tasarlanan Star of Bosphorus ile Türkiye’de bu alanda bir ilke imza atıldı. Star of Bosphorus, deprem anında binanın tamamının korunmasını sağlayacak ve yaşanabilecek kesintileri ortadan kaldıracak. Akademik denetleme sürecinden de geçen Star of Bosphorus, bağımsız denetim için dünyanın sayılı yetkin kurumlarından ARUP ile çalıştı. Dolayısıyla Star of Bosphorus’un tam deprem korumasına sahip olduğunu gönül rahatlığıyla ve bilimsel dayanaklarıyla ifade ediliyor.
Gelişmiş soğutma ve güç dağıtım teknolojileri
En gelişmiş soğutma ve güç dağıtım teknolojilerini kullanan Star of Bosphorus Veri Merkezi; ortalama yıllık 1.30 veya daha az PUE sağlayacak şekilde tasarlandı. Star of Bosphorus Veri Merkezi iki ayrı binada yer alan 4 adet veri merkezi modülü ile ölçeklenebilir bir tasarıma sahip. Her bir modül 2 adet veri holü içeriyor ve her modül; güç, soğutma, yangın önleme ve fiziki güvenlik sistemleri ile kendi altyapısı dahilinde faaliyet gösteriyor. Bu modüler yapı sayesinde her bir modülün kendi içinde etkin bir şekilde çalışması sağlanıyor ve sınıfının en iyisi donanımların entegre şekilde kullanımı ile maksimum verimlilik garanti ediliyor.
Personel sayısından, işletme yönetimi, malzeme kalitesi ve tedarik yönetimine kadar detaycı yaklaşımıyla operasyonel sürekliliği garantileyen merkez, herhangi bir afet ya da elektrik kesintisi gibi acil durumlarda sunduğu kesintisiz hizmetle veri bütünlüğünü koruyarak olası kayıpların önüne geçiyor. İstanbul Anadolu yakasında Tuzla ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık 30 km. mesafede konumlanan Star of Bosphorus, güç dağıtımından soğutmasına kadar esneklik ve ölçeklenebilirlik ihtiyacına cevap vermek üzere tasarlandı. Veri merkezinin lokasyonu kolay ulaşım, kesintisiz güç temini ve risklere uzaklık gibi önemli konum kriterleri dikkate alınarak seçildi. Star of Bosphorus, İstanbul Tepeören Elektrik Dağıtım Santrali’ne komşu olmasıyla fiziksel birçok riskten de uzak. Yüksek standartlara sahip bu veri merkezi sadece deprem değil sel, fırtına gibi olası tüm doğal afetler düşünülerek erozyon riski taşımayan, baraj ya da büyük su deposuna yakın olmayan güvenli bir arazi üzerine konumlanmış durumda.