Borusan Grubu, Özel Buluta Geçti

Türkiye’nin önde gelen sanayi topluluklarından Borusan Grubu, VMware ve SAP’nin desteği ile Türkiye’nin holding bazında ilk özel bulutunu hayata geçirdi.  

Borusan Grubu, 2010-2014 planlarını yaparken iş birimleri ve BT’nin eşgüdümünü sağlamak amacıyla yeni bir bilişim stratejisi izleme kararı aldı. Stratejinin ana hedefi,  BT’nin iş yükünün önemli bir bölümünü oluşturan altyapı ve güvenlik operasyonları, yardım masası hizmetleri, kurumsal yazılımlar gibi ortak uygulamaları merkezileştirmek, şirketin tüm BT departmanlarının ağırlıklı olarak iş odaklı projelere zaman ayırabilmelerini sağlamak, böylece şirketlerin bilgi teknolojilerinin itici gücünden en yüksek faydayı elde etmeleri idi.

Bu amaçla Borusan, VMware ve SAP’nin işbirliği ve desteği ile Türkiye’nin holding bazında ilk özel bulutu olan Cloud Borusan’ı devreye soktu. Borusan Grubu altında bulunan ve daha önce kendi veri merkezlerini kendileri işleten 12 adet büyük ve orta ölçekli bir firma, Borusan’ın inovatif projelere hızlı cevap verebilmek amacıyla devreye soktuğu bu merkezi bulut çözümü Cloud Borusan’da yerini aldı. Böylece grup hem felaket kurtarma tarafında çok düşük maliyetler elde etmeyi, hem de provisioning’i çok hızlandırmayı başardı.

BORUSANAliFuatCotelioglu1

Önümüzdeki dönemde hedef özel buluttan melez buluta geçiş…

Borusan, bu proje için kurum içinde 16 kişilik merkezi bir ekip kurdu. Merkezi grup projenin ana planlamasını ve kilit noktalarını belirliyor, geri kalan işler dış kaynaktan alınıyor. Bu ekiple birlikte 23 iş ortağı da projede çalışıyor. Şu aşamada operasyonlar hala merkezi olarak içeride gerçekleştiriliyor ve hizmet olarak altyapı (PaaS)  ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)’a kadar uzanan çözümler sunuyor. Tüm kurumsal, İK, E-fatura ve E-defter uygulamaları tamamen merkezi yönetiliyor. Borusan eğer maliyet avantajı olursa önümüzdeki dönemde özellikle kullanıcı tarafındaki bulut kullanımını bir miktar dışarıya taşımayı planlıyor.

Yalın IT dönüşümünde grubun rekabet gücünü artıracak ikinci ve asıl önemli aşama, şirket BT kaynaklarının iş birimleri ile kârlı büyüme, stratejik pazar pozisyonu, yeni ürün ve hizmet inisiyatiflerini destekleyen bir yapıya dönüşmeleri oldu. Buna ilişkin örnekler kısa sürede Cloud Borusan üzerinde yerini aldı. İş makinaları distibütörlüğü kapsamında CAT Türkiye Temsilciliği için 2010 yılında başlayan entegre SAP sistemi, 2 yıl içinde bütün iş süreçleri Caterpillar’ın tavsiye ettiği süreçlere uygun olacak şekilde kuruldu. Bu proje, dünyada CAT dünyası içinde SAP üzerinde çalışan ilk proje oldu. Borusan’ın lojistik sektörü için geliştirdiği, gelişmiş bir yazılım üzerinde yükselen elektronik taşımacılık sistemi ETA da, Cloud Borusan üzerine taşınarak sektörde bir ilk oldu.

Borusan Holding Bilişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Çötelioğlu, “Bu BT dönüşüm yolculuğumuzda VMware’i seçmemizin sebebi, hedeflediğimiz bulut bilişim mimarisiyle örtüşen en olgun ve en eksiksiz özellik setine sahip sanallaştırma ve özel bulut çözümü olması, başarılı referansları, SAP başta olmak üzere ana sistemlerimizi sanallaştırma imkanı vermesi, şirketlerimizde halihazırda belli bir oranda kullanılıyor olması ve ekibimizin bu konudaki bilgi birikimi idi. Projenin olmazsa olmazı felaket kurtarma çözümü alanında da VMware’in büyük avantajları vardı. 4 yıl önce hayal ettiklerimizle bugün gerçekleştirdiklerimizi kıyasladığımızda, Borusan olarak doğru teknolojik yatırımlar yaptığımızı ve doğru iş ortaklarını seçtiğimizi düşünüyorum. Bu sayede artık Borusan şirketleri müşterilerine daha güvenilir, kesintisiz ve hızlı hizmet sağlıyor” diye konuştu.   

ZyXEL NSA310S ile Kişiye Özel Bulut Depolama!