Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard, 25-28 Şubat tarihleri arasında Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından Barcelona’da düzenlenen bu yılki Dünya Mobil Kongresi’nde (Mobile World Congress), dünyanın her köşesinden farklı teknoloji şirketleriyle ortak geliştirdiği akıllı ödeme teknolojilerini tanıttı. Bu yenilikçi çözümler arasında giyilebilir ödeme teknolojileri, gelişmemiş ülkelerdeki finansal katılımı teşvik eden araçlar ve hayatı pratikleştiren uygulamalar bulunuyor.
Sunduğu dijital ödeme çözümleriyle dünya genelinde 200’den fazla ülkede bulunan Mastercard, alanında lider teknoloji şirketleriyle inovasyon iş birlikleri yapmaya devam ediyor. Ödeme teknolojileri öncüsü dünyanın en önemli teknoloji etkinliklerinden biri olan ve mobil teknolojilerin nabzını tutan Mobil Dünya Kongresi 2019’da giyilebilir çözümlerden, finansal katılımı sağlayan çözümlere, günlük hayatı kolaylaştıran çözümlerden, hayatı güzelleştiren ürünlere son teknolojilerini tanıttı.
Giyilebilir ödemede mücevher lüksü
Mastercard’ın Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtımı gerçekleşen son teknolojilerden biri Rus teknoloji şirketi Cardsmobile ile ortak geliştirdiği genel bir tokenizasyon platformu. Bu yeni platform dünya genelindeki kart sağlayıcılara, müşterilerinin akıllı telefonlarına ya da anahtarlık, bileklik, araba anahtarı, mücevher gibi giyilebilir ödeme cihazlarına temassız teknolojisi bulunan mevcut Mastercard’ların yanı sıra yeni kartlar da tanımlayabilme imkanı sunuyor. Şimdiden birkaç Rus Bankası ile hizmet anlaşmaları imzalanan bu yeni platformun ilk katılımcıları arasında mücevher firması Swiss Rosan Diamond, AIRTAG Pay ürününün sahibi Rus ISBC firması ve akıllı yüzükler üreten PayRing yer alıyor. Mastercard’ın Mobil Dünya Kongresi’ndeki standında PayRing’in, Cardsmobile platformunda yer alan ve son derece kıymetli metallerden üretilen yüzüğü sergilendi.
Mastercard’ın giyilebilir teknolojilerle ilgili lansmanını gerçekleştirdiği bir diğer ürün ise TRIWA ve Fidesmo ile ortak geliştirdiği, temassız ödemeye olanak veren saat “Tapster”. Tapster’ın satışı, İsveçli Stjärnurmakarna tarafından sadece sınırlı sayıda kullanıcıya yapılacak. Tasarımdan taviz verilmeden geliştirilen bu yenilikçi saat, entegre edilmiş NFC çip sayesinde güvenli ve pratik şekilde ödeme yapılmasına imkan sunuyor.
“Mastercard’la kullandığın kadar öde” Latin Amerika yolcusu
Mastercard’ın Kongre’de görücüye çıkardığı bir diğer teknoloji ise sosyal ve finansal hizmetlerden eşit biçimde faydalanmayı sağlayacak bir çözüm. Anganza firması ortaklığında hayata geçirilecek olan sistem ile gelişmekte olan ülkelerde, maddi durumu iyi olmayanların da ev tipi güneş panelleri, su pompaları, kuzineler gibi temel ihtiyaçlara erişimini artırmak hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda, Anganza’nın ‘kullandığın kadar öde’ esaslı sistemi PAYG ile Mastercard’ın özellikle QR teknolojisinin altyapısını kullanan dijital ödeme çözümlerinin entegrasyonu sağlandı.
Bu sistemin QR teknolojisini, nesnelerin interneti ile birlikte kullanan ilk uygulamaları geçen yıl Uganda’da hayata geçirildi. Kurulan bu esnek ödeme teknolojisiyle, Ugandalılar cüzi fiyatla satın aldıkları ürünleri, uzun süreye yayılmış şekilde kullandıkça ödeyebildiler. Bugüne dek Anganza firması Afrika, Güney Afrika ve Asya’da 5 milyonun üzerinde insanın 1 milyonun üzerinde güneş paneli, su pompası, kuzine gibi cihazlara sahip olmasına ön ayak oldu. Nijerya’daki pilot uygulama sonrasında Mastercard ve Anganza ortak geliştirdikleri bu sistemi Afrika’nın diğer bölgelerine ve Latin Amerika’ya yaymayı planlıyorlar.
Mastercard’ın teknoloji firması Du ile geliştirdiği ve NuDetect adı verilen çözüm ile; Orta Doğu ve Afrika’daki akıllı telefon kullanıcılarının daha güvenli ve pratik ödeme yapmalarının yolunu açan sistem de Mobil Dünya Kongresi’nde yer aldı. Kullanıcısının yazış hızı ve tarzından; telefonu tutuş şeklinden, mouse’u hareket ettirişinden, telefonu nerede kullandığından ya da benzeri davranışlarından kimlik doğrulaması yapabilen NuDetect sistemi; dijital ödeme çözümlerinde kullanıcıyı hiç yormadan, güvenli bir ödeme deneyimi sunduğu için bir devrim olarak görülüyor.
Filmseverlere Mastercard yeter
Mastercard’ın eğlence dünyasını düşünen çözümleri de bulunuyor. The Space firmasıyla lansmanını gerçekleştirdiği The Space Cinema aplikasyonu da bunlardan biri. Bu uygulama sayesinde İtalya’daki film tutkunları 300’den fazla salonda bilet kuyruğu beklemeden; hem IOS hem de Android işletim sistemli akıllı telefonlarından istedikleri filme tek tıkla bilet alabiliyor; ödemelerini önceden tanımlı kartlarıyla pratik şekilde gerçekleştirebiliyorlar.
Kağıt çıktı almadan, telefonlarındaki barkodu okutarak salona giriş yapabiliyor ve kendilerine özel sunulan promosyonlardan faydalanabiliyorlar. The Space Cinema uygulamasına eklenen chatbot Ciakia sayesinde ise, yapay zeka ile kullanıcılara 7/24 destek verilebiliyor. Bir sonraki aşamada Ciaki kullanıcıların tercihlerini analiz ederek, onların alışkanlıklarına uygun öneriler ve uyarılar da yapabilecek.
Sim Kartlar bankaya dönüşüyor
Finans dünyası için bir diğer önemli yenilik ise Mastercard’ın Rus telekomünikasyon operatörü MegaFon ile geliştirme kararı aldığı bir ödeme çözümü. Akıllı telefon kullanıcılarının finansal hizmetlere erişimini kolaylaştıran ‘Mobil Hizmetlerle Kredi’ çözümü sayesinde; kullanıcılar bankaya gitmeye gerek kalmadan telefonları ile kredi alımı gerçekleştirebilecekler. MegaFon operatörünü tercih eden 15 milyonun üzerindeki üyenin yaklaşık 2 milyonu halihazırda MegaFon Bank’ın mobil aplikasyonunu kullanıyorlar. Öncelikle bu aplikasyona entegre edilecek olan ‘Mobil Hizmetlerle Kredi’ çözümünün mobil bankacılıkta yeni bir sayfa açması bekleniyor.