Türkiye genelinde e-kimlik başvuruları devam ederken, kurumlar da elektronik kimlik doğrulama sistemine geçmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin %100 yerli ilk mobil kart erişim cihazı biOnay, tüm özel ve kamu kurumlarında daha hızlı, güvenli ve modern bir kimlik doğrulama cihazı olarak geliştirildi.
Yeni kimlik duyurusuyla birlikte milyonlarca kişi başvurularını tamamladı ve bugüne dek 30 milyona yakın vatandaş çipli kimliklerin sahibi oldu. Fakat yeni kimliklerin sunduğu avantajların büyük bölümü e-kimlik doğrulama uygulaması hayata geçmediği için kullanılamıyor. EGA tarafından geliştirilen biOnay kimlik doğrulama cihazı, kamudan özel sektöre kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde güvenliği sağlamak ve kurumlara uçtan uca anahtar çözümler sunmak için Türk mühendisler tarafından geliştirildi.
Kimlik sahteciliğine, kimlik doğrulama cihazı çözümü
Kopyalanması ve sahtesinin hazırlanması son derece basitleşen eski kimlik kartları, sadece yüz yüze görüşmeyle ve fiziksel olarak gözle kontrol yöntemi ile doğrulanabiliyordu. İnsan hatalarına son derece açık olan bu kimlik doğrulama yöntemi kart erişim cihazlarının uygulamaya alınmasıyla tarihe karışacak. Uluslararası standartlarda ve güvenlik kriterlerinde geliştirilen yeni kimliklerde tüm özel bilgiler çiplerde saklı olarak korunuyor. Uzun bir değerlendirme ve zorlu testler sonucunda Ortak Kriterler (CC) EAL4+ seviyesinde güvenlik sertifikasını almayı başaran biOnay cihazları ise çipteki bilgilerin güvenli bir şekilde okunabilmesini sağlayan ve tüm kimlik doğrulama süreçlerini pratik hale getirecek bir teknoloji sunuyor.
Cihazın kullanım alanı ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi veren biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Kimlik kartının yetkili kurum tarafından verilip verilmediğini, kişiye ait olup olmadığını tespit eden biOnay cihazları yeni çipli kartlarda yer alan parmak izi, dijital fotoğraf, PIN ve dijital sertifika unsurlarını kullanarak 3-faktör kimlik doğrulama gerçekleştirebilecek. Ayrıca kimlik doğrulamayı yapan görevlinin de kimliği eş zamanlı olarak kontrol edilecek. Cihazın yetkisiz ya da manipüle edilmiş olmadığının ispatı için de biOnay cihazının ekranında kart sahibine sadece kendisinin bildiği ve çipte yer alan kişisel bir mesaj gösterilecek. İlgili mesaj ancak kart sahibi tarafından onaylandıktan sonra işlem devam edebilecek. Böylece hem kurumlar müşterilerinden emin olacak hem de vatandaş işlem yaptığı kurumdan gönül rahatlığıyla ayrılacak” dedi.
Verimliliği artırırken tasarruf da sağlayacak
“biOnay ile kimlik doğrulama sürecini dijitale taşıyan kurumlar; sahte kimlikle yapılan işlemler nedeniyle uğranılan maddi kayıpları engelleyecek ve itibar kaybının önüne geçecek.” diyen Usta; manuel süreçleri geride bırakan kurumların verimliliği ve tasarrufu artırarak kimlik fotokopisi arşivlerine son vereceklerini vurguladı. Bu kurumlar ayrıca kimlik doğrulama alanında yeni yöntemler geliştirmek için ilave yatırımlar yapmak zorunda da kalmayacak.