1111 adıyla alınan ve özellikle Asya ülkelerinde bekarlar günü olarak kutlanan 11 Kasım günü eticaret firmaları açısından büyük bir fırsata dönüştürüldü diyebiliriz.
1111 fırsatını yakalamak isteyen kullanıcıların sabahın erken saatlerinde indirimli ürünlerden yararlanmak için birbiri ile yarıştığını gördük. Fakat bu yarışmanın Türkiye’de geçerli olmadığını söylememde fayda var. Çünkü diğer insanlar ürünler bitmeden satın almaya çalışırken bizler açılmayan web siteleri, sürekli hata veren ödeme sistemleriyle cebelleşmek zorundaydık.
Bugün gelen bir habere göre TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, online alışverişlerde sepet terk oranlarının yüzde 60’larda olduğunu belirtiyor. Bu rakamın Türkiye’de hangi eticaret sitelerini kapsadığını bilmiyorum fakat kaygı verici bir sonuç olduğu apaçık ortada. Tabii ki eticaret siteleri bu durumu daha iyiye çevirmek için eylemler gerçekleştirebilirler. Ama bundan önce altyapı problemlerini ve satıcı ile alıcı arasında daha güvenli bir platform oluşturmak için çalışmalılar.
1111 deneyimi
Sizlere 1111 günü yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Türkiye’nin önde gelen eticaret sitelerinden birinde günler öncesinden sepetime birkaç ürün ekledim ve 11:11’i beklemeye başladım. Sabah ürünleri almak için siteye gittiğimde uzun bekleme süreleri ile karşılaştım ve bir süre sonra bu zaman kaybı döngüden sıkılarak alışverişimi tamamlamadan siteden ayrıldım. Bir anlamda sepeti terk edenler arasındayım J.
Türkiye’de durum böyle iken yurt dışında faaliyet gösteren eticaret sitelerindeki durum ise biraz özendirici diyebilirim. Aliexpress’den bahsediyorum. 1111 günü bu eticaret sitesinden de birkaç ürün aldım. Ürünleri sepete ekleyip ödemeyi yapmam ne kadar sürdü biliyor musunuz? Tam tamına 4 dakika 36 saniye. Türkiye de saatlerce cebelleşmek mi yoksa Türkiye’den yurt dışındaki bir siteden alış veriş mi yapmak? Ben hızlı ve güvenli olanını alayım.
Çin’in e-ticaret devi Alibaba Group, Pazar günü ilk on altı saat içinde 168 milyar yuan (24.15 milyar $) tutarında satış değerine ulaşarak; Bekârlar Günü etkinliğinde 2017 yılında kırdığı rekoru büyüttü. İşte manşet bu. Türkiye’deki işlem hacmi ile Çin de gerçekleşen işlem hacmi arasında Himalaya dağları vardır. Buna rağmen Türkiye’deki eticaret sitelerinin altyapı yetersizliği böyle günlerde felakete dönüşebiliyor. Yatırım şart diyerek konuyu kapatmak istiyorum. Gelecek sene daha iyi bir eticaret deneyimi için…