5G’nin ortaya çıkışıyla birlikte SD-WAN, ultra güvenilir IIoT iletişiminden mobil kullanıcılar için ultra hızlı dijital çalışma alanı kullanımına kadar çeşitli kurumsal ağ modlarının akıllı ve verimli entegrasyonu için merkezi kontrol noktası olarak öne çıkıyor.
5G sayesinde mobil telefon ağı, doğrudan LAN, WAN ve wi-fi ağlarıyla rekabet edebilecek düzeye geliyor. Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin’e göre; SD-WAN, kuruluşların bundan tam anlamıyla yararlanabilmesini sağlayacak.
Dünya genelinde mobil ağ operatörleri, mobil telefon teknolojisinde 5. nesili (5G) tanıtmaya hazırlanıyor. 5G, kuruluşların uygulamaları ve verileri çalışanlara ve müşterilere akıllı bir biçimde sunması üzerinde önemli bir etki oluşturacak.
“Beşinci nesil teknoloji” terimi, mobil telefon ağlarının önceki nesline göre daha sorunsuz bir değişim ve gelişim gibi duruyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) IMT-2020 standardına göre 5G, hem karşıdan yükleme hızını ciddi anlamda artıracak, hem de zamana duyarlı uygulamalar için ağ güvenilirliği ve verimliliğini önemli ölçüde iyileştirecek. Bunun nedeni ise Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) teknolojilerinin düzgün çalışması için kesintisiz ve gerçek zamanlı bağlanırlığa sahip olması gerekliliği.
5G ile şu iki talebin aynı anda karşılanması amaçlanıyor: örneğin oyun ve multimedya gibi bant genişliği yoğun hizmetler için gelişmiş mobil geniş bantta yüksek verim sağlama ve IIoT uygulamaları ve otonom araçlar için gereken ultra güvenilir, düşük gecikme süreli iletişim sağlama. Ayrıca, sayısı hızla artan IoT sensörlerini denetim sistemleri ve buluta bağlamak için gerekli olan makineler arası yoğun iletişim sistemi.
Kuruluşlar için bu, 5G’nin mevcut yerel, geniş alan ve wi-fi ağlarına alternatif olacağı anlamına geliyor. Geleneksel olarak şube ofisleri, ağ seçeneklerinin konumu ve kullanılabilirliğine göre MPLS ve/veya DSL teknolojisi üzerinden kurumsal geniş alan ağına (WAN) bağlanırdı. Yüksek düzeyde kullanılabilirliğin sağlanması için asıl MPLS bağlantısının kesilmesi halinde yönlendiriciler DSL hatları veya mobil telefon ağının yerine geçecek şekilde programlanıyordu. Bu durumda 3G/4G çok nadir olarak yedek plan olarak düşünülüyordu.
SD-WAN çözümleri, geleneksel WAN ağının yerini almaya başladı
Son zamanlarda yazılım tanımlı WAN (SD-WAN) çözümleri, geleneksel WAN ağının yerini almaya başladı. Yazılım algoritmalarına bağlı olarak hangi tür bağlanırlığın kullanılacağına ilişkin kararlar dinamik olarak ve anlık veriliyor. Bu da BT kuruluşlarına uygulama performansını en üst düzeye çıkarma, gecikme süresini azaltma, her bir uygulamanın gereksinimine göre hizmetin kullanılabilirliğini iyileştirme esnekliği sunuyor. Bazı uygulamalar yüksek bant genişliği gerektirirken, bazıları için ultra düşük gecikme süresi ve seğirme, veya görüntülü konferanslarda her ikisi birden gereklidir. Burada bir SD-WAN, ilgili uygulama veya hizmet için olası en iyi seçeneği dinamik olarak seçer.
5G ile birlikte mobil bağlanırlık bir yedek plan olmaktan çıkıp; cihazların ve kullanıcıların bağlantısı için eşdeğer düzeyde kullanışlı bir yöntem haline gelecek. Bölgesel 5G kapsamına göre genişletilmiş kurumsal yerleşkede dolaşımda olan çalışanlar; seyahat eden kullanıcılar ve şube ofisleri wi-fi, LAN ve WAN bağlantılarıyla değişimli olarak 5G’yi kullanabilecek. Bazı durumlarda makinelerin denetim sistemleriyle bağlantısı için ultra güvenilir, düşük gecikme süreli iletişim tercih edilen seçenek olacak, wi-fi ise yedek plan olarak değerlendirilecektir. Ancak çoğu zaman SD-WAN teknolojisi dinamik bir kablolu, wi-fi ve 5G bağlantı karışımında veri trafiğinin yük dengesini akıllı bir biçimde ayarlayacak.
Son teknoloji SD-WAN; kuruluşların bağlantı modları arasında dinamik ve sorunsuz geçişlerle arıza riskini en aza indirirken ağ kullanımını en üst düzeye çıkarmasını sağlar. Bu da uygulama performansını artırarak ve gecikme süresini azaltarak son kullanıcı deneyiminin optimize edilmesine daha fazla yardımcı olacak.
5G‘nin ortaya çıkışıyla birlikte SD-WAN; ultra güvenilir IIoT iletişiminden mobil kullanıcılar için ultra hızlı dijital çalışma alanı kullanımına kadar çeşitli kurumsal ağ modlarının akıllı ve verimli entegrasyonu için; merkezi kontrol noktası olarak öne çıkıyor. 5G sayesinde mobil telefon ağı, doğrudan LAN, WAN ve wi-fi ağlarıyla rekabet edebilecek düzeye geliyor. SD-WAN, kuruluşların bundan tam anlamıyla yararlanabilmesini sağlayacak.