Kendi kendini optimize edebilen veri merkezleri için akıllı veri merkezi zekası ve otomasyonunu zenginleştiren Hitachi Vantara, Vigilent işbirliğiyle yapay zekaya dayalı soğutma, akıllı SAN optimizasyonu ve otomatik provizyonlama, veri merkezi maliyetlerini azaltıyor.
Hitachi Vantara, düzenlenen NEXT 2018 konferansında veri merkezlerindeki bilgi teknolojileri operasyonlarını daha verimli hale getirme vizyonu doğrultusunda; Smart Data Center çözümünü yapay zeka ve gerçek zamanlı analitik yetenekleriyle zenginleştirdiğini duyurdu. Söz konusu yenilikler, şirketlerin erişebildikleri ve sahip oldukları verinin gücünden faydalanarak en iyi sonuca ulaşmalarına; böylece günümüzün veriye dayalı iş dünyasında öne geçmelerine yardımcı oluyor.
Smart Data Center, şirketlerin veriye dayalı operasyonlarında hızla sonuca ulaşmalarını sağlayan ve her şirketin kendine özgü ihtiyaçlarına uyum sağlayacak esnekliğe sahip olmak küzere özel olarak tasarlanmış bir uçtan uca abonelik hizmeti olarak sunuluyor. Veri merkezinde sunulan servislerin yeterliliğinin takibi ve optimizasyonu, kapasite yönetimi, performans yönetimi ve soğutma Smart Data Center’in sunduğu özellikler arasında yer alıyor. Smart Data Center sahip olduğu gelişmiş otomasyon, makine öğrenmesi ve yapay zeka özellikleriyle kendi kendini optimize eden veri merkezlerini gerçeğe dönüştürüyor. Böylece operasyon maliyetlerini düşürüyor, risklerini azaltıyor ve şirketin bilgi teknolojileri platformunun değişen iş ihtiyaçlarına çok daha hızlı uyum sağlamasına yardımcı oluyor.
Duyurulan yenilikler Smart Data Center’in ana çatısını oluşturan bilgi işlem ve depolama sistemlerinin akıllı yönetimine dair fonksiyonları daha da ileri taşıyarak, yapay zekaya dayalı kesintisiz soğutma denetimi, akıllı SAN optimizasyonu ve karma depolama ortamlarının otomatik olarak provizyonlaması özelliklerini getiriyor.
Yapay Zekayla Yönetilen Soğutma Optimizasyonu
Hitachi Vantara, dinamik soğutma sistemleri alanında lider şirketlerden Vigilent ile yaptığı işbirliğiyle Smart Data Center soğutma optimizasyonu modülünü hayata geçirdi. Vigilent’in teknolojisi makine öğrenmesi, IoT sıcaklık algılayıcıları ve kapalı döngü kontrolüyle Smart Data Center’in proaktif olarak veri merkezi soğutmasını izlemesine ve analiz etmesine, hava akışı ve sıcaklıkla ilgili değişiklikleri kontrol altında tutmasına ve bilgi teknolojileri yöneticilerinin gelişmiş operasyonel kontrole erişimine olanak tanıyor.
Akıllı veri merkezi şu özelliklere kavuşuyor:
- Yıllık yüzde 38’e varan tasarruf,
- Soğutma cihazlarının verimli çalışması sayesinde veri merkezinde maksimum kapasite artışı,
- Veri merkezindeki sıcaklık değişimlerinin otomatik olarak dengelenmesiyle veri merkezinin termal kararlılığında iyileşme,
- Veri merkezindeki her bir sunucu rafına yönlendirilen soğutma hacminin bağımsız olarak ayarlanmasına izin veren gelişmiş kontrol yetenekleri,
- Gelişmiş analizlere bağlı bilgi teknolojileri yönetim öngörüleriyle fazladan kapasite kullanımının ve bakıma ihtiyaç duyan ekipmanların tespit edilebilmesi.
Akıllı SAN Optimizasyonu
Smart Data Center, SAN depolama kaynaklarını sürekli optimize ederek verimini artırabiliyor ve depolama maliyetlerini gerçek zamanlı olarak düşürüyor. Ayrıca depolama alanlarında yoğun ve seyrek erişilen noktaları tespit ederek, verinin maliyet ve performans beklentileri açısından en doğru depolama katmanlarında yer almasını sağlıyor.
Smart Data Center; gelişmiş öngörü analizleri ve kolay anlaşılır dinamik göstergelerle bilgi teknolojileri yöneticilerinin operasyonel ve bütçesel kararlarını destekleyen veriler sunuyor. Makine öğrenmesinden güç alan öngörüye ve çözüme dayalı yönlendirmeler; müşterilerin optimizasyon noktasında fırsat ve önerileri keşfetmesine yardımcı oluyor. Ayrıca Smart Data Center, yapay zeka ile sunduğu simülasyonlarla alınacak kararlara bağlı gelecek senaryolarının izlenmesini de mümkün hale getiriyor.
Akıllı Provizyonlama
Smart Data Center, karma depolama ortamları için sunduğu otomatik provizyonlama özelliğiyle uçtan uca planlama ve uygulama sağlıyor. Bilgi teknolojileri provizyon süreçleri üzerinde analitik bazlı kapasite ve performans beklentilerine dayanarak kurduğu orkestrasyon; ITSM uygulamalarına entegre olan ve makine öğrenmesine bağlı olarak kendini sürekli geliştiren karar verme mekanizmalarıyla destekleniyor. Böylece zaman kazandırıyor, hizmet sürekliliğini garanti altına alıyor, operasyonel verimi ve regülasyona uyumu artırıyor, bütçede tasarruf sağlıyor ve diğer stratejik projeler için kaynak ayırıyor.