Page Executive uzmanlarına göre; geleceğin yetenekleri öğrenme odaklı olacak, müşteri toplantıları sanal gerçeklik ortamlarında yapılacak. Biyofili (doğa dostu) tasarımlı ofisler daha yeşil ve oksijen dolu çalışma atmosferi sunarken üç boyutlu yazıcılar yaygınlaşıp robot sekreterler mesaiye başlayacak.
Geçmişin bilim kurgu senaryolarını andıran teknolojiler, yakın geleceğin ofis gerçeklerine dönüşüyor. Aslında bugünün iş dünyası, gelecek nesillerin hangi işlerde nasıl çalışacağını, geleceğin ofislerini hangi yenilikçi buluşların dolduracağının ipuçlarını şimdiden veriyor. İK uzmanları da, yetenek yönetimi ve liderlikte temel taşların yer değiştirmeye başladığını dile getiriyor.
Analitik Dönüşüm
Büyük veri (Big Data), sadece çalışma ortamını değil, çalışma yöntemlerini de kökten etkiliyor. Yüksek kalitedeki büyük verilere erişmek, liderlerin öncelikleri arasında yerini koruyor. Finans uzmanlarına göre, yapay zekâ (AI) ve gelişmiş sistem bilgileri yarının liderlerine şirket başarı grafiğinde net ve gerçek zamanlı bir anlayış sunacak.
Page Executive Direktörlerinden Burcu Havlucuoğlu, finans alanında uzun zaman alan işlerin artık çok kısa zamanda tamamlanabildiğinden yola çıkarak analitik dönüşümün anahtarının ileri düzey yetenekli çalışanlarda olduğuna dikkat çekiyor. Üst düzey liderlerin stratejilerini hayata geçirmelerine yardımcı olabilecek veri bilimcileri, bilgi mimarları ve öykü anlatıcıları gibi yeni rollerin ortaya çıkacağını ifade ediyor.
İş Dünyası Geleceğe Evrilirken, İşleri değil İnsanı Korumak
Page Executive uzmanları günümüzde var olan pek çok işin yarının iş dünyasında geçerliliğini yitireceğini düşünüyor. Bu konu yönetim katında yalnızca CEO’ları değil aynı zamanda eğitimciler için de hayati önem taşıyor. Tahminlere göre, şirketlerin teknoloji ve otomasyon tarafından boşa çıkarılan pozisyonları hayatta tutması mümkün olamayacak. Yapay zekâ otomasyonlarının geleneksel muhasebeciler gibi bazı rollerin hızla yerini alabileceği öngörülüyor.
Ancak bu durumun yeni sorumlulukları da beraberinde getireceği düşünülüyor. Özellikle İK departmanlarının, pozisyonları teknolojiye yenik düşen yetenekler için, adaptasyon ve eğitim çalışmaları geliştirmesi gerekecek. Yetenek eğitimini atlamadan değişim rotasını erkenden oluşturan şirketler gelecek başarılarını güvence altına alıyor.
Geçiş sürecinde lider rollerinin görevlerinin oldukça açık olduğunu dile getiren Page Executive Direktörlerden Havlucuoğlu , servis odaklı sisteme bağlı kalmanın CEO’lar için öncelik olarak kalması gerektiğine dikkat çekerek: “Teknolojideki ilerlemeler, gelecekteki işyerinin manzarasını şekillendiriyor. İş hayatının özündeki insan faktörünü korumak çalışanlara, bu düşünce yapısını yürütme görevi ise geleceğin liderlerine düşüyor” diyor.
Bilgisayar Oyuncuları, Yarının Pazarını Değiştirecek
Değişen tüketici beklentilerinin radikal piyasa değişiklerine neden oluyor. Uzmanlar artık oyun oynamaya ve oyun pazarını analiz etmeye harcanan zamanı bir kayıp olarak görmüyor. Şu anda çevrimiçi âlemlerin oyuncuları olan genç nesil iş hayatına atılarak pazara girdiğinde bankacılıktan ticarete, her alandan aynı sınırsız erişimi talep edecekler.
Tahminler, on yıl içinde çoğu tüketicinin cebinde sanal gerçeklik deneyimi sunabilen cihazlar olacağını işaret ediyor. Havlucuoğlu, ise bu ihtimalin, dünya çapında CEO’ların karşılaştığı en önemli problemlerden biri olan mesafe sorununa çözüm getirebileceğini belirtiyor.
Daha sürükleyici deneyimler sunan gelişkin insan-makine ara yüzleri sayesinde, markalar müşterileri ile bugünün kıdemli liderlerinin hayal dahi edemeyecekleri derecede duygusal bağ kurabilme potansiyeline de sahip olacak.