Microsoft’un KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiği ve kadınların teknoloji alanındaki başarılarını desteklemek amacıyla düzenlenen Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.
Microsoft Türkiye’nin Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Aydın Doğan Vakfı iş birliğiyle yürüttüğü Teknolojinin Kadın Liderleri projesi, teknolojide kadınların neler başarabildiğini tüm dünyaya göstermeye devam ediyor. Türkiye’de kadınların teknolojide daha fazla söz sahibi olması ve teknolojide kadın girişimciliğine ilham vermek için bu yıl üçüncüsü düzenlenen Teknolojinin Kadın Liderleri ödülleri 6 Haziran’da Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Bu yıl 9 farklı kategoride verilen ödüllerin yanında Jüri Özel Ödülü de sahibini buldu. Türkiye’nin dört bir köşesinden, her yaştan ve her çalışma seviyesinden yüzlerce başvuru alındı. Ödüller için, ortaokul-lise öğrencilerinden profesyonel yöneticilere kadar her yaş ve meslek grubundan kadın aday kabul edildi.
Teknolojinin Kadın Liderleri ödülleri alanlar
- Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi – Şirin Tekinay – Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı
- Yılın Başarılı Kadın CIO’su – Bidar Özgür Ulutaş – Nobel İlaç CIO / Jüpiter platform uygulayıcısı
- Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider – Esra Erdem – Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi / Yapay zeka ve robot sistemleri kullanan fizik tedavi projesi
- Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider – Melek Bar Elmas – TOBB Türkiye Yazılım Meclis Başkanı
- Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi – Figen Aktuna – Akıllı kartlı sistemler ekip lideri
- Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi – Dilara Keçeci – Teleporter Kurucusu / VR teknolojisi ile e-spor görüntüleme
- Engelleri Aşan Kadın Lider – Özgür Baştaş – Pedal arkadaşım Mobil Uygulaması
- Genç Teknoloji Yıldızı – İlayda Büyükdoğan – İTÜ / Compocket-elektronik ölçüm cihazı
- Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı – Canda Atalay – Vizyon Koleji / Toku-Uzay havacılık kulüpleri ve yarışmaları
- Juri Özel Ödülü – Binnur Görer – Boğaziçi Üniversitesi / Yaşlılara egzersiz robot uygulaması
Bilişimde kadın oranı: %27
OECD ülkeleri genelinde çalışan BT uzmanlarının sadece yüzde 20’si kadınlardan oluşuyor. Türkiye’de yönetici pozisyonlarının %16,7’sini kadınlar oluştururken, bu oran BT sektöründe %9 civarında. Türkiye’de Bilgi ve İletişim sektöründe kadın çalışan oranı ise %27. World Economic Forum’un her yıl yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, Türkiye 144 ülke içinde 130’uncu sırada yer alıyor. Türkiye’deki Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin %15i, tüm mühendislik fakültelerin ise %30’u kız öğrencilerden oluşuyor. Teknolojide kadınlar, daha çok satış ve pazarlama faaliyetleri içinde kendine yer buluyor.