Dijital dönüşüm tamamlayacak en yeni teknolojiler

Dijital dönüşüm, teknoloji, canon

İş dünyasında dijital dönüşüm sıklıkla duyulan kavramdan biri haline geldi. İşletmelerin hayatta kalabilmesi için trendleri takip etmesi ve dijital dönüşüm gerçekleştirmesi önem taşıyor.

Canon’un BT profesyonelleri ile yaptığı son araştırmada, işletmelerin %80’i tam anlamıyla dijital dönüşüm gerçekleştirdiğini düşünmüyorken; %23’ü ise dijital dönüşümün henüz ilk safhalarında olduğunu hissediyor. Araştırma sonucunda, 2018’de daha çok işletmenin teknolojik değişimi uygulayacağı ve yeni teknolojileri mevcut operasyonlarına daha iyi entegre edecekleri öngörülüyor.

Gün geçtikçe hızla gelişen teknoloji ekseninde Nesnelerin İnterneti’nden (IoT), blok zincire; sohbet robotlarından makine öğrenimi ve sanal gerçekliğe kadar çeşitli yeniliklerin dijital dönüşümü tamamlayacağı tahmin ediliyor. Canon Eurasia İş Çözümleri Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Bora Şar, en yeni kavramlar hakkında öngörülerde bulunuyor:

Blok zinciri, dijital dönüşümün seviyesini yükseltecek

Başta kripto paraya olanak sağlamak için geliştirilmiş blok zinciri, son yıllarda finansal hizmetler sektörünü de önemli derecede etkiledi. Blok zincirinin takip eden on yıl içinde uzay yolculuğundan insanların nasıl oy vereceklerine kadar birçok alanda kullanılması planlanıyor. Küresel bir ağ genelinde paylaşılan işlemsel bir veri tabanı olan blok zincirinin Bitcoin ile özdeşleşmesi birçok kişi tarafından anlaşılamamış olmasına rağmen 2018’de gerek işletmelerin gerekse tüketicilerin blok zincire erişiminde büyük adımlar atılması bekleniyor.

Sağlık, sigorta ve imalat sektörlerinde dijital teknoloji kullanımı artacak

İlerleyen dönemlerde blok zincir teknolojisinin, işletmeler tarafından kontratlar, dijital ödeme sistemleri ve bulut depolamadaki iyileştirmeler alanlarında kullanılması öngörülüyor. Öte yandan blok zinciri, Bitcoin gibi merkezi kayıt sistemi olmadan kişiden kişiye sigorta sunarak prim maliyetlerini düşürmeye, taleplerin daha hızlı doğrulanmasına ve işlenmesine fırsat sağlıyor. Sağlık sektöründe ise blok zinciri elektronik kayıtlara geçme sürecini hızlandırıyor. İmalat alanında işlemlerin her birinin bir blok zincirine kaydedilmesi insan hatasını ve sahteciliği azaltıyorken tüm tedarik zincirinin tam şekilde izlenmesine yardımcı oluyor.

Dijital iş stratejileri işletmenin kalbine ulaşacak

Yapay zekâ (AI) ve büyük veri (Big Data) altyapıları, işletmelerin yeni ortaklıklar, çalışma yöntemleri oluşturmalarını, müşteri deneyimleri yaratmalarını ve işleri dönüştürmelerini şekillendiriyor. Değişen teknoloji, BT rollerinin değişmesini sağlıyor. Artan rekabet ile yarışabilmek için daha çok işletme dijitalleşmeyi önceliklendiriyor. Genç şirketler, geleneksel hizmetleri daha düşük maliyetle elde edecekleri için dijital stratejiyi tercih ediyor ve ilerleyen dönemlerde bu şirketlerin başarılı olacağı tahmin ediliyor. İşlerini dijitalleştirmek için çalışan şirketlerin, büyümek amacıyla ihtiyaçları olduğu esnekliği kazanmaları daha fazla mümkün oluyor. Yapılan CEO anketine göre, iş karar vericilerinin yüzde 56’sı, yaptıkları dijital geliştirmelerin ve dijitale öncelik vermenin kârlarını şimdiden artırdığını belirtiyor.

Veri, dijital dönüşüm ana bileşeni

Veri kullanımına dayanan stratejilerin hâlâ, işletmeleri etkileyecek birçok kullanılmamış potansiyeli bulunuyor. 2018’de yapılan “CIO’nun Durumu” anketinin sonuçlarına göre, kuruluşların %30’undan azı ölçülebilir veri güdümlü avantajlar yakalıyor. Avantaj olarak yeni pazar fırsatları tanımlamak (%28), tedarik zinciri ve dağıtım kanallarının optimizasyonu (%26) ve müşterilerine çok kanallı deneyim olanağı vermek (%24) sayılıyor.

Kaliteli verinin değeri paha biçilemez olacak

Canon’un araştırmasına göre 2018’in iş liderlerinin veri üzerinde daha iyi bir kontrol sağlamak isteyeceği ve dijital dönüşüm yolculuğunda, kaliteli verinin yaratacağı farklılaşmanın önemini anlayacağı bir yıl olacağı tahmin ediliyor. Dijital dönüşüm, işletmelerin gençleşmesine yardımcı olacak, daha esnek ve rekabet edebilmelerini sağlayacak büyük bir etmen olarak görülüyor. Dönüşüm, başarılı bir şekilde yürütüldüğünde işletmelerin üretkenlik düzeylerini ve gelir akışlarını artırıyor.

TBD, Kobi’leri akıllı üretim ile küresel rekabete taşıyor