Qualcomm, şirketin ilk çip-üzeri-sistem (system-on-chips- SoCs) ailesi olan ve gelişmiş 10nm FinFET işlem teknolojisi kullanan nesnelerin interneti (Internet of Things, IoT) cihazlarına özel tasarlanan Qualcomm Vision Intelligence Platformu’nu duyurdu.
QCS605 ve QCS603 çip-üzeri-sistemleri, çok çeşitli IoT uygulamalarında olağanüstü güç ve termal verimlilik sağlayarak, cihaz üstünde kamera işleme ve makine öğreniminde güçlü bilgi-işlem sunmak üzere tasarlandı. Çip-üzeri-sistemler, Qualcomm Technologies’in bugüne kadarki en gelişmiş görüntü sinyal işlemcisini (ISP) ve Qualcomm yapay zekâ motorunu; en son teknoloji ürünü ARM tabanlı çok çekirdekli ana işlemci, vektör işlemci ve grafik işlemci ünitesini içeren heterojen bir bilişim mimarisiyle birleştiriyor. Vision Intelligence Platformu ayrıca Qualcomm Technologies’in gelişmiş kamera işleme yazılımı, makine öğrenimi ve bilgisayarlı görme yazılımı geliştirme kitlerinin (SDKs) yanı sıra şirketin kalitesi kanıtlanmış bağlantı ve güvenlik teknolojilerini de içeriyor. Platform, endüstriyel ve kullanıcı odaklı akıllı güvenlik kameraları, spor kameraları, giyilebilir kameralar, sanal gerçeklik (VR) 360 ve 180 kameralar, robot teknolojisi, akıllı ekranlar ve daha fazlası için heyecan verici yeni olanakları destekleyecek şekilde iyileştirildi. KEDACOM ve Ricoh THETA, Qualcomm Vision Intelligence Platformu’na dayalı ürünler geliştirmeyi planlıyorlar.
Qualcomm Technologies Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Joseph Bousaba, “Müşterilerimizin cihaz üstünde güçlü zekâ, kamera işleme ve güvenlik özelliklerini sağlamalarına yardımcı olmak üzere IoT cihazlarını önemli ölçüde daha akıllı hale getirmeyi hedefliyoruz. Yapay zekâ zaten nesne algılama, izleme, sınıflandırma ve yüz tanıma özellikleriyle kameraları, engellere kendi kendilerine karşı koyan robotları ve öğrenme özelliği sayesinde en son maceranızın bir video özetini hazırlayan aksiyon kameralarını mümkün kılıyor ancak bütün bunlar sadece başlangıç” dedi. Bousaba, sözlerine şöyle devam etti: “Qualcomm Vision Intelligence Platform; kamera, cihaz üstünde yapay zekâ ve heterojen bilişim işlemlerinde çığır açan gelişmeleri bir araya getiren araştırma ve geliştirme yıllarının doruk noktası olarak öne çıkıyor. Platform; üreticilerin ve geliştiricilerin, akıllı IoT cihazlarının yeni dünyasını yaratmasında başrol oynayacak bir sıçramadır.”