Samsung’un profesyonellere özel akıllı telefonu Note 8 ’i mercek altına alıyoruz. Bakalım bu yeni Amiral gemisi beklentileri karşılayabilecek mi?
Büyük ekranlı bir telefon arıyorsanız Samsung Galaxy Note 8’e bakmadan geçmek olmaz. Note 7’nin yaşadığı talihsizliklerin ardından Samsung’un bir daha Note serisi akıllı telefon çıkarmayacağı söyleyenler Note 8 lansman tarihinin açıklandığı gün yaptıkları hatadan dönmüş olabilirler. Bence Samsung iyi bir şey yaptı ve Note serisine devam etti. Note serisine ihtiyaç duyan birçok kişi var ve serinin yeni telefonlarının çıkmasını dört gözle bekliyorlar.
Gelelim Note 8’e. Öncelikle şunu belirtmemde fayda var cihaz çarpıcı bir tasarıma sahip. İlk gördüğünüzde sizi içine alıyor ve akıllı telefonu elinize alıp kullanmak için sabırsızlanıyorsunuz (En azından ben bunu yaşadım). Samsungîun Galaxy S8 ve Galaxy S8 + akıllı telefonlarında gördüğümüz kıvrımlı tasarım Note 8’de biraz daha yumuşatılmış ve düz çizgilere daha çok yer verilmiş. Keskin kenarlar ve kar şeklindeki kamera modülü ürünün şık tasarımı tamamlamış. Ekranın sol ve sağ taraflarının yanlara eğimli olduğu simgesel InfinityEdge tasarımına devam eden firma bunun yanı sıra ultra ince üst ve alt çerçeve ile kullanıcılara kasanın içerisinde yüksek ekran kullanım oranı sunmayı başarmış gözüküyor.
Her Taraf Cam
Bütün cihaz cam Corning Gorilla Glass 5.0 ile kaplı. Bu durum cihaza büyük bir sağlamlık katmış durumda. Tek eksi cihaz üzerindeki parmak izlerinin haddinden fazla belli olması. Yalnız bu durum Note 8’e özgü bir şey değil bu tarz telefonların benzer durumu.
Cihazı düşürmediğim için cam kaplamının dayanıklılığı hakkında yorum yapmak zor. Fakat bu güne kadar kullandığım telefonlardan edindiğim bilgilere göre Note 8 sağlamlık açısında en üst seviyelerde. Hangi telefon düşürünce kırılmaz ki? Bunun yanı sıra cihazın IP68 sertifikası da bulunuyor. Bunun anlamı; Note 8, yarım saatlik bir su altında kalındığında bile suya dayanıklıdır. Bunun dışında kameranın merceğini koruyan bir çerçeve bulunmakta. Bu çerçeve de iyi düşünlüm özellikler arasında yer alıyor.
Note 8’in ekranının hemen üst bölümünde ön tarafa bakan bir kamera, iris tarayıcı, kulağınız için tasarlanmış bir hoparlör ve bir LED bildirim ışığı bulunuyor. Ekranın alt kısmında, telefonunuzu uyandırmak için kullanılabilecek, basınca duyarlı bir ev düğmesi olmasına rağmen, altta hiçbir şey görünmüyor. Sağ kenarda güç düğmesi ve Bixby kişisel yardımcı düğmesi bulunuyor. Alt kenar, USB-C konektörü, 3.5 mm kulaklık soketi ve S Pen kaleme ev sahipliği yapıyor. Son olarak, üst bölümde bir SIM kart / microSD kart yuvası bulunuyor.
Kamera modülü karmaşık bir yapıya sahip. Cihaz üzerinde iki lens kullanılmış durumda bunun yanı sıra bir optik kalp atış hızı monitörü, LED flaş ve bir de parmak izi tarayıcı kamera modülünün bulunduğu alanda yer alıyor.
Sıra geldi ekrana. Note 8’in sahip olduğu 6.3 inçlik ekran kesinlikle tek el kullanımı için uygun değil. Bunu cihazı ilk elinize aldığınızda anlıyorsunuz. Aman bu cihazı alırsanız tek elle kullanmaya çalışmayın elinizden kayıp düşebilir. Eğer ben tek elle kullanmak istiyorum diyorsanız tavsiyem cihaz üzerinde bulunan tek el modunu etkinleştirip kullanabilirsiniz.
2960 x 1440 piksel çözünürlüğe sahip ekran 522 ppi değere sahip. Note 8 güç tasarruf modundayken cihazın teknik özelliklerini biraz kısıyor. Bu durumda çözünürlük 2220 x 1080 piksele düşürülürken ppi değeri de 392’ye düşürülüyor. Bu durum güç tasarrufu için iyi özellikler arasında yer alıyor. Bu özelliğe her telefonda rastlamıyoruz. Karmaşıklığı bir kenara bırakırsak, standart modundayken ekran tartışılmayacak derecede iyi. İhtiyaç duyduğunuzda, göze çarpan parlak 1200 nit değerine yükselebilir. (iyi bir dizüstü bilgisayar ekranı yaklaşık 300 nit’e ulaşabilirken, üst düzey HDR TV genel olarak yaklaşık 1000 nit’e ulaşabiliyor)
AMOLED ekran, metin boyunca ilerlediğinizde temiz beyazlar, zengin renkler ile sunum yapıyor. Ekran tam WQHD + çözünürlüğüne getirildiğinde, metin yüksek çözünürlüklü fotoğraflar da olduğu gibi keskin ve keskinleşiyor. Ancak dürüst olacağım, gündelik kullanımdaki farkı bulmak zor. Sanırım bu sonuç, Samsung’un tam çözünürlüğü varsayılan olarak devre dışı bırakma kararını haklı kılıyor gibi.
Samsung Arayüz Konusu Aşmış Durumda
Tek en boy oranı nedeniyle açık alana açtığınız her uygulamayı ekranın tam uzunluğuna kadar açıkça ayarlamanız gerekiyor. Şimdiye dek bununla hiç problem yaşamadım. Diğer tek dezavantajı, çoğu çevrimiçi videonun 16: 9 en boy oranına sahip olması. Bu durum, videonuzun her iki yanında siyah çubuklara sahip olacağı anlamına geliyor ve videoyu ekranı dolduracak şekilde uzatabilir veya kırpabilirsiniz.
Samsung’un TouchWiz arayüzü konusunda eskiden çok şikayet vardı( buna ben de dahil). Fakat son iki yıldır bu konuda belli standartları yakalamış ve oturtturmuş durumdalar. Bu arayüz sayesinde üstün bir Android deneyimine sahip oluyorsunuz. Standart arayüzden sıkıldıysanız istediğiniz zeman kullanabileceğiz hazır veya indirebileceğiniz temalar bulunmakta. Bunlar ile cihazınızı özelleştirebilirsiniz.
Tabii ki Note 8’i farklı kılan özelliklerin arasında SPen yer alıyor. Ekran 4000’den fazla basınca duyarlılık noktasını destekliyor; bu basınçtaki küçük ayarlamalar, karalamanızın nasıl göründüğünü değiştiriyor. Bu kalemin Android’e entegrasyonu sadece birkaç rasgele not alma uygulaması ile sınırlı değil. SPEN gerçekten iyi çalışan, tam kapasiteli ekstra bir katman sunuyor. En belirgin özelliği ise telefon bekleme modundayken süper hızlı not alabilme özelliği. Sadece kalemi çekiyorsunuz ve ekran açılıyor, böylece dokunarak kilidini açmak zorunda kalmadan hızlı bir şekilde not alabiliyorsunuz.
Çift Kamera İle Çok Daha İyi Anlar
Note 8 üzerinde iki ana kamera bulunuyor. Bir tanesi geniş açı f / 1.7 objektifin arkasında 12MP sensör. İkincisi ise af / 2,4 diyaframın arkasında 2x optik zoom sağlayan, yakınlaştırılmış bir lensin arkasındaki 12MP sensör.
Ana kamera çok başarılı ve ayrıntılı çekimler üretiyor. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok mod var. Deklanşör hızı gibi ayarları tam beğeninize göre ayarlamak için bile Pro modu bulunmakta. Ayrıca kamera Optik görüntü sabitleme (OIS) özelliğine sahiptir ve hareket bulanıklığı nedeniyle herhangi bir fotoğrafın kullanılamaması son derece nadir.
İkinci sensör işlerin ilginç hale geldiği nokta. Ana kameranın odak uzaklık değerinin iki kat daha uzağında, daha uzakta olan bir alana zoom yapmak için biraz özgürlük sağlıyor. Diyafram ana sensör kadar geniş olmadığından, biraz esneklik kaybedersiniz, ancak bazı durumlarda bu yakınlaştırmaya sahip olmak son derece avantajlı.
Zum lensinin ana yararı yeni Canlı Odak aracı. Bu, ana sensör arka planı anlamak için kullanılıyorken, zoom lensinde görüntüler çekmenizi sağlar. Bunlar birlikte, çok şık görünümlü portre fotoğrafları oluşturmak için çekim yaparken arka planı odağı haline getirmenize izin verir. Bunun için konunuzdan 1.2 metre uzakta olmanız gerekiyor. Daha fazla ayar yapmak isterseniz, çekim bittikten sonra bulanıklığın düzeyini ayarlayabilirsiniz. Video tarafına baktığımızda ise ise yine Note 8’in şimdiye kadar en iyi video çeken Samsung akıllı telefonu olduğunu söylememde yarar var.
Sıra Geldi Performansa
Samsung Exynos 8895 yongası ile çalışan akıllı telefon GeekBench 4’te sırasıyla 2001 ve 6661, AnTuTu’da ise 171.311 seviyesinde puan aldı. Normal kullanımda, performans endişeniz olmasın. Note 8 uygulamaları ve web sayfalarını hızlı bir şekilde açıyor. Real Racing 3 gibi 3D oyunlarını mümkün olan en iyi seviyede oynatıyor ve genellikle son derece yetkin bir çalışma arkadaşı gibi hissediyor. Performans konusunda hiçbir şikayetim yok.
Ürünün Pil ömrüne baktığımızda ise normal güç modunda web tarama, sosyal medya, müzik akış ve fotoğraf çekmek için bir gün boyunca yeterli olacak seviyede olduğunu görüyoruz. 3300mAh değerindeki pilin dolum süresi de gayet makul.
Sonuç olarak Samsung Galaxy Note 8 profesyonellere özel bir çözüm sunuyor. Ürünün yüksek fiyatı ise herkesin sahip olmasını engelliyor.
Artıları
• Çarpıcı tasarım ve dış yapı
• Başarılı ekran
• İyi uygulanmış kalem ve yazılım
• Yüksek kaliteli kameralar
Eksileri
• Pahalı
Galaxy Note 8 Temel Özellikler
• 6.3 inç HD + AMOLED HDR ekran
• Exynos 8895 işlemci
• 6GB RAM, 64GB depolama alanı
• 3300 mAh batarya, kablosuz ve hızlı şarj
• Android 7.1.1
• 12 megapiksel çift kamera: 1x telefoto (f / 2,4, OIS) ve 1x normal geniş açı (f1.7, OIS)
• 8 megapiksel (f1.7) selfie kamera
• IP68 onaylı su geçirmez
• Renkler: Midnight Black, Maple Gold, Orkide Grisi, Derin Deniz Mavisi
• 4,096 basinç hassasiyetli S-Pen
• USB Tip C şarj portu
• Bixby AI dijital asistan