2017, siz hiç farkına varmadan sona erdi ve artık 2018’in nasıl olacağını düşünmenin zamanı geldi, sizler için 2018 öngörüleri hazırladık. Hepsi ve daha fazlası yazımızda.
Hem kurumlar hem de teknoloji markaları günümüz teknolojideki değişikliklere ve trendlere uyu sağlamak için önemli değişiklikler yaptı, peki 2018 öngörüleri neler?
Herhangi bir BT karar vericisi, son kullanıcı ya da ikisinin arasındaki herhangi biri de değişiklikler yapmıştır. Veeam’e göre 2018’i farklı kılacak şeyler şöyle:
Fidye yazılım hazırlıkları oldukça fazla
Kurumların baş etmek zorunda oldukları pek çok BT dışı sorun var. Fidye yazılım tehdidi bir gerçek. Gelecek yıl sadece saldırıların sayısının artmasının yanı sıra aynı zamanda şirketlerin içinde çalışanların hizmet olarak fidye yazılım kitleri hazırlamaları yüzünden de bu riskin büyüyeceğini göreceğiz. Kurumların içeriden ve dışarıdan, fidye yazılımlara karşı korunmasını sağlayacak esneklik seçenekleri üzerinde herhangi bir kısıtlama olmayacak.
Felaket kurtarma 2.0
2017, maalesef doğal felaketlerin sayısı ve şiddeti açısından oldukça kötü bir yıl oldu. Bu da kurumları, felaket kurtarma ve iş sürekliliğinin pek çok temeliyle başa çıkma konusunda cesaretlendirecek. Meydan okuyacağım “başarı hikayelerinden” biri de 10 millik bir mesafenin kabul edilebilir bir uzaklık olduğudur. Bu yıl meydana gelen yangınlar, kasırgalar, depremler ve seller ise, 10 milin yeterlinin yanına bile yaklaşamadığını gösterdi. Bu gerçeklik, bulut ve hizmet sağlayıcı teknolojilerine uzaklık problemine çözüm sağlayacak yolu döşüyor. Bunun yanı sıra, kurumlara felaket anında ihtiyaç duydukları erişilebilirliği sağlayacak süreçleri düzenleyecek, sahip olmadıkları ek yetkinlikleri ve güçlü aletleri de sağlayacak.
Taşınabilirlik kral
Kurumlar uygun olduğunu gördüklerinde, iş yüklerini taşıma konusunda çok daha rahat olacaklar. Şirket içinde, hiper açık bulutta, servis sağlayıcıda ya da eksiksiz dönüşümden Hizmet Olarak Yazılım modeline olsun, hizmetin çalışacağı doğru platform geçerli olacak ve kurumlar bu iş yüklerinin taşınması ve erişilebilir olarak tutulması için gereken her şeyi yapacaklar. Hatırlanması gereken en önemli çıkarım ise sorumlulukların uygulamalar, veri ve hizmetler yeni bir platforma taşındığında değişmek zorunda olmamasıdır.
Veri yönetimi depolama yönetimine karşı
Kurumların verilerine bakmak ve onları daha iyi yönetmek için dikkat çekici yaklaşımlar kullanacağını öngörüyorum. Giderek artan veri miktarı sürdürülebilir değil. Kurumlar, politikaların baştan yazılmasına ihtiyaç duyan, işletmeler ve hatta yeni platformlarla karşılıklı konuşma yapılmasından yararlanan seçilmiş verilerin arşivlenmesine daha ciddi bakacaklar. Bu yeni platformlar, Amazon Glacier ya da Azure Cool Blob depolama gibi offline nesne depolama teknolojilerini içerecekler. Bu da sıklıkla erişilmeyen uzun dönemli belleklere yönelik iş kurallarıyla uyumluluk göstermek için harika bir yol olacak. Ek olarak bu, kurumların verilerin ne zaman silineceği konusunda hemfikir olamadıklarında ideal bir orta noktadır.
Bir yıla yönelik belli öngörüler yapmak oldukça zor ama gerçek de şu ki; günümüzün teknoloji manzarası kurumlara veri merkezleri ve onların sunduğu bilgiler için müthiş hizmetler sağlayan sonsuz sunması. Veeam’de biz kurumların işlerinin yürütülmesini sağlayacak veri ve sistemlerin erişilebilir olmasına odaklanıyoruz. 2018 öngörüleri