Son dönemde artan Tablet PC ve akıllı telefon satışları aksesuar pazarının hareketlenmesine sebep oldu. Biz de geçtiğimiz dönemde yeni ürünlerini Türk kullanıcılarının beğenisine sunan Logitech Türkiye Ülke Müdürü Mustafa Uyar ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Logitech olarak aksesuar pazarına yön veren birkaç firmadan birisiniz. Bu sektörün zorlukları neler ve sektör nereye doğru ilerliyor?
Aksesuar pazarının gerçekten rekabetçi olduğunu söylemeliyim. Son kullanıcılar sadece ilgi çekici, farklı işlevlere sahip veya aşırı uçlardaki ürünleri görüyorlar. Aksesuar pazarı sadece tasarım, görsellik veya göze hoş gelen cihazlar değil. Bu cihazların arkasında ciddi bir araştırma geliştirme ekibi yer alıyor ve cihazlar uzun uğraşlar sonucu geliştirilerek son kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Ortada bir platform var, bu platform PC, Tablet, akıllı telefon, PlayStation ve Xbox olabilir. Ve bu platformlarla interaktif olan bir grup var. Bu grup içerisindeki insanlar kullandıkları cihazlardan bir şeyler alıyorlar ve bir şeyler veriyorlar. Biz Logitech olarak bu grup içerisindeki insanların kullandıkları cihazlar ile ne aparsa daha iyi keyif ve deneyim aldırırız diye düşünüyoruz. Kısaca kullanıcıların üründen daha fazla keyif çıkartması ve zevk alması için düşünüyoruz. Eğer elinizdeki bir fare ise yüzeyde pürüzsüzce kayması veya küçük bir hareketle imlecin çok hızlı yukarı aşağı hareketi, ürün bir oyun ürünüyse kulaklığından gelen bir sesin arka taraftan birisinin ona fısıldadığını hissettirmesi, ürün bir Tablet PC ise birlikte kullandığınız aksesuarın hem kullanıcısına güven vermesi hem de işlevsellik ( tek bir tuşla kapama veya açma gibi) açısından faydalı özellikler sunması gibi şeyler çok fazla detay gibi gözükse de bunları ıskalarsanız son kullanıcıları memnun edemiyorsunuz. Bizim açımızdan birinci öncelik tüketici. Şöyle bir örnek verebilirim. Tablet aksesuarları konusunda diğer firmalara göre ürünlerimizi biraz geç çıkardık. Bunun başlıca sebebi bu tip ürünlerle kullanıcının nasıl bir etkileşim içinde olup onun sıkıntılarına görüp ona göre ürünlere yaklaşmak oldu. Bekledik, baktık ve kullanıcıların neye ihtiyaçlarının olduğunu iyi tahlil etmeye çalıştık. Elimizde Tablet PC’lere uyarlayabileceğimiz birçok aksesuar vardı, biz bunları kısa sürede uyarlayıp kullanıcıların karşısına çıkabilirdik fakat yapmadık. Bu da bizim müşterilerimize erdiğimiz önemin en büyük kanıtlarından bir tanesi. Aksesuar ürünleri üretirken geniş açıdan bakmanız şart. Bunu yaparken de platformun gelişimi de çok yakından takip etmeniz gerekiyor. Misal iPad Air yarın iPad C olacaksa, benim aksesuarlarım ne kadar pazarda kalacak, yaptığım yatırımı ne kadar sürede geri alacağım ve bunun üzerine ne kadar kar edebilirim diye düşünmeniz gerekiyor. Bir de Apple gibi firmaların ürünlerinin tasarımlarını ve teknik özelliklerini bizimle paslaşmadığı düşünülürse aksesuar pazarında ne gibi zorluklar yaşadığımızın farkına varabilirsiniz. Kullanıcılarla birlikte ürünleri görüyoruz ve ardından ürünler için aksesuar geliştirme prosedürlerini devreye sokuyoruz. Bir anlamda zamanla yarıştığımızda söylenebilir.
Logitech’in iPad aksesuarlarına aşinayız. Son dönemde Samsung’un bazı ürünleri için de aksesuar çıkarınız. Bize biraz da bu yolculukta bahsedebilir misiniz?
İki gerçeğimiz var. Bir, biz bir aksesuar firmasıyız ve ana ürün üreticisiyle yakın olmak zorundayız. Apple geçtiğimiz dönemde çok ketumdu ve bize ürün tarafında fazla bilgi vermiyordu. Şu anda onlarda da bir değişim var ve artık ürünleri birlikte tasarlayabiliyoruz. Yakında çıkaracağımız bazı ürünlerimizi gördüğünüzde onlarla ne kadar yakın çalıştığımız göreceksiniz. Onun dışında Samsung’un da pazar payı anlamında dünya geneline baktığımızda çok hızlı yükseldiğin görmekteyiz. Bizim açımızdan baktığımızda ise bu iki markanın ürün grupları hedef kitlemizin bulunduğu piyasanın büyük bir oranını kaplamakta. Biz de bu sebepten bu iki firmanın ürünlerine aksesuar yapmayı tercih ediyoruz. İki firmayla da yakın çalışmaya çalışıyoruz ve onlarla birlikte ürün geliştirdiğimiz zaman kullanıcılarımızın ürünleri daha çok beğeneceğine inanıyoruz.
Geçtiğimiz Günlerde en ürünlerinizi tanıttınız. Bu yeni ürünler birlikte Logitech Türkiye’nin hedefinden bizlere bahsedebilir misiniz?
Sektörümüzde ciddi bir değişim var ve Logitech’de bu değişimden etkileniyor. Bu değişimden etkilenmekten artık çıkmalı ve Logitech olarak fayda sağlamalıyız. PC tarafındaki ürünlerimiz, geliştirmeye devam ediyoruz. Değişik klavyeler ( salonda TV kontrolü gibi) tasarlıyoruz. Fareler daha da ufalmaya başladı. Artık Ultrabook’larla uyumlu ürünler de geliştiriyoruz. Bu bizim yaptığımız bir işti ve tam gaz devam ettiriyoruz. Bunların yanı sıra Tablet, akıllı telefon, oyun ve müzik cihazları bizim için çok önemli. Bu tarafın büyüyeceğini görüyoruz. Artık kullanıcılar bilgiyi sürekli yanlarında taşıyıp paslaşabiliyorlar. Bizim cihazlarımızın da sürekli yanlarında taşınabilir olması gerekli. Biz bir tarafta Tabletlere yönelik kılıflar, taşıma cihazları ve hoparlörler yaparken bir tarafta da akıllı telefonlar için ürünlerimiz geliştirmeye devam ediyoruz. Ama hemen belirteyim müziğin önümüzdeki günlerde daha da önemli pozisyona geleceğini tahmin ediyoruz. Hem büyük bir pazar hem de sosyalleşme aracı olarak kullanılan müzik deneyimini daha iyiye çekmek için geliştirdiğimiz yeni ürünleri tanıttık ve önümüzdeki günlerde de tanıtmaya devam edeceğiz.