Platin Bilişim ve IBM geleceğin güvenlik standartlarını masaya yatırdı

Platin Bilişim ve IBM Türk, geçen yıl düzenlemiş olduğu Secure Future Platform’un ikincisini Swissotel’de düzenledi. IBM Türk Ülke Müdürü Nedim Nazlı’nın açılış konuşmasıyla başlayan organizasyon, Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı’nın geleceğin teknolojilerini paylaştığı konuşmayla devam etti. 

Etkinlik kapsamında IBM Security Solutions Ülke Müdürü Engin Özbay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, geleceğin güvenlik stratejileri konuşuldu. Panellerde Platin Bilişim ve IBM uzmanlarının yanı sıra Ziraat Teknoloji, Yapı Kredi Bankası, Şekerbank ve TAI bünyesinde  güvenlik konusunda uzman konuşmacılar ve panelistler de yer aldı.

Türkiye’de bilinçli bir Qradar kullanıcı kitlesi oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden IBM Security Solutions Ülke Müdürü Engin Özbay, “İlk etkinliğimizin başarısı bizi ikinci etkinlik için cesaretlendirdi. Ülkemizde ciddi bir Qradar kitlesi oluştu ve bu gibi etkinlikler sayesinde daha da güçleniyor. Ülkemizde gerçekleştirilen projeler yurtdışında ses getiriyor ve ödüller alıyor. Bu da hem bizim hem de Platin Bilişimin ne denli doğru yolda olduğunun bir göstergesi. Önümüzdeki yıllarda da bu etkinliği düzenlemeye devam etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Ziraat Bankası ve Türk Telekom projeleri ABD’de gurur kaynağı oldu! 

IBM Türk’ün Qradar alanında en önemli iş ortağı olan Platin Bilişim, Türk Telekom ve Ziraat Bankası’nda geçen yıl hayata geçirdiği Qradar projeleriyle IBM’in küresel etkinliği IBM Interconnect 2017’ye katıldı. Böylesi bir etkinlikte yer almış olmaktan çok büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, “Bu iki önemli projeyi böylesine büyük bir etkinlikte tanıtmış olmak bizim için gurur vericiydi. Ülkemizden bu ölçekte büyük bilişim projelerinin çıkması ve altında Platin Bilişim imzası olması da ayrıca heyecan verici. Ayrıca Ziraat Bankası projemiz bu yıl IBM tarafından verilen Outstanding Competitive Win ödülünün de sahibi olmuştu. Bu gibi projelerin hayata geçmesinde emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Secure Future Platform II gibi etkinliklerimizle artan bilinçle birlikte projelerimizin de sayısında artış olacağına inanıyorum” dedi.

IBM_Engin_Ozbay

Ziraat Bankası Bilgi Güvenliği Grup Müdürü Ayşim Niksarlı ise proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Platin Bilişim uzmanlığında IBM QRadar entegrasyonu ile logları tek bir merkezde topladık, korele ettik ve depoladık. Uyum ve risk konularında verimli bir çözüm geliştirmiş olduk. 4K Log kaynağı olan bu projede üç hafta içinde tüm uyum ile ilgili gereklilikler tamamlandı. Bu projede Platin ile çalış olmaktan son derece mutluyuz” dedi.

Türkiye artık güvenlik konusunda bilinçlendiğini kaydeden Bamyacı geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen WannaCry Vakası ile ilgili de şöyle konuştu:  “Genellikle  pek çok firma bu konuda yatırım yapıyor. WannaCry vakasının gerçek sonuçları önümüzdeki  haftalarda belli olur. Regülasyonlar bazı sektörlerin çok iyi  korunmasını sağladı, finans mesela onlardan biri. Ekonomimiz büyüdükçe, Türkiye  geliştikçe bu saldırıların hedef listesine gireceğiz. WannaCry saldırısı bulgularını görür görmez bize başvuran şirketler  oldu. Olay olduktan sonra o olayı çözmek çok zor ama öncesinde tedbir almak her  zaman alınacak zarardan daha az maliyetli. Şirketlerin saldırılar olmadan  önlemlerini alması gerek. Hacker’ların gireceği delik kalmadan şirketlerin pasif  güvenlik önlemlerini alması gerek ama şirketler bunu bazen biraz hafife alıyor.  Bu anlamda teknolojileri ve ürünleri zamanında kullanmak gerek.”

Ülkeler için deprem için nasıl önlem alıyorsa şirketler için de siber güvenlik için önlem almalı

Bamyacı, güvenlik meselesinin ciddiye alınması gerektiğini belirterek,  ülkeler için deprem ve zararları neyse, şirketler için de siber güvenlik  aynı hassasiyetle ele alınması gereken bir konu” dedi.

“Siber saldırılarda risk altında olan sektör finanstan önce,  e-ticaret”

Firmaların güvenlik anlamındaki açıklarını bir an önce tamamlaması  gerektiğine vurgu yapan Bamyacı, e-ticaret sektörünün siber saldırılarda  finanstan önce risk altında olan sektör olduğunu dile getirdi. BDDK’nın  düzenlemeleri sayesinde bankacılık sektörünün güvenlik anlamında Türkiye’de en  sağlam sektörlerden biri olduğunu ifade eden Bamyacı, diğer sektörlerde de aynı  çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Siber saldırılardan doğan zararların mali boyutuna da değinen Bamyacı,  “2015 yılında en ağır etkisini gördüğümüz fidye yazılım CryptoLocker saldırısında  Türkiye’de ödenen fidye miktarının yaklaşık 30 milyon dolar olduğu söyleniyor.  WannaCry saldırısının sonuçları sanırım yaklaşık 6 ay sonra ortaya çıkacaktır”  diye konuştu.

Microsoft Talent Explore Staj Programı için başvurular başladı