Günümüzde artık ofislerde yeni bir dönem başladı. Kurumsal dünyada şirketleri bekleyen siber tehlikeler ve bunlara karşılık alınması gereken tedbirler de değişiyor. Kurumsal güvenlik tehditleri artık sadece zararlı yazılımlardan ibaret değil. Öyle ki sadece geçen yıl şirketlerin yüzde 20’si mobil üzerinden siber casusluk tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Online ödeme saldırıları sonucunda 3,5 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma ve iş yapış biçimlerini etkileyen “BYOD-Kendi Cihazını Getir” uygulaması da, ofislerdeki dönüşümü tetikleyen aktörler arasında yer alıyor. B2B ile Kaspersky Lab’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de şirketlerin yüzde 52’si yakın zamanda “BYOD-Kendi Cihazını Getir” uygulamasının daha da yaygınlaşacağı kanısında. Buna karşılık yarısından çoğunun, bu uygulamanın neden olacağı riskler konusunda yeterli bilgisi bile bulunmuyor. Buna ek olarak 2014’te, “CYOD-Kendi Cihazını Seç” uygulamasının da yaygınlaşacağını ve şirketlerin çalışanların tercih ettiği cihazları sağlayacağını öngörüyoruz.
İşte bu nedenle Kaspersky Lab olarak “şirketinizi tam anlamıyla korumak için anti-virüs ürünler yeterli değil” diyor ve uçtan uca güvenlik çözümleri kullanmanın yanı sıra bu konuda merkezi bir politika izlemenin önemini açıklamaya devam ediyoruz. 2014’te de odağımızda aynı konu yer alacak. Özellikle kamuyla telekom sektöründe internet ve mobilleşme sürecinin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni dijital tehditlerin yaygınlaşacağı öngörüsündeyiz.
Türkiye’de de tablo dünyadakinden farklı değil. Kaspersky Lab olarak, 2013’te Türkiye operasyonuna ağırlık vereceğimizi ve bireysel pazarın yanı sıra kurumsal pazara odaklanacağımızı açıklamıştık. Geniş ürün yelpazemizin yanı sıra gelişen satış ekibimiz ve kanal yapımızla büyüme hedeflerimize başarıyla ulaştığımızı söyleyebilirim. Bu yılın ilk yarısında hem bireysel hem de kurumsal pazarda büyüme kaydettik. 2014’te oluşturduğumuz yepyeni kadromuz, ürünlerimiz ve teknolojilerimizle pazarda daha aktif rol oynayacağız.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 2014’te kurumsal güvenliğe odaklanmayı sürdüreceğiz. Sadece büyük şirketlere değil, orta ve küçük şirketlere yapılan saldırıların artacağını öngördüğümüzden, bu konudaki çözüm yelpazemizi de geliştiriyoruz. IDC’nin rakamlarına göre dünya genelinde 10’dan daha az çalışanla yürütülen 75 milyonu aşkın işletme var. Onların internet dünyasında kendilerini bekleyen tehditler ve almaları gereken tedbirlerle ilgili bilgi ve deneyimleri ise ne yazık ki daha kısıtlı. Bu nedenle 25’ten daha az çalışana sahip işletmeler için özel olarak tasarlanan “Kaspersky Small Office Security” çözümünün yeni sürümünü Türkiye’de de duyurduk. Bu çözüm, küçük işletmelerin online güvenlik sorunlarını çözmelerine yardımcı olan yeni özellikler içeriyor. Çözümü rakiplerinden ayıran en büyük farkı ise kullanım kolaylığı… İşletme sahiplerinin bir BT uzmanından yardım almasını gerektirmeyen, kullanımı kolay bir ürün içerisinde Kaspersky Lab’in en son zararlı yazılım engelleme teknolojilerinin tümü sunuluyor. 2014’te de ülkemizde, farklı ölçekteki her şirketin ihtiyacına uygun çözümlerle uçtan uca korunabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyor olacağız.
Sertan Selçuk
Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü