Turkcell ve Airspan, 5G teknolojileri üzerinde araştırma ve geliştirme yapmak üzere stratejik işbirliğine gitti. İşbirliği kapsamında iki şirket, Türkiye’nin 5G teknolojilerinin geliştirilmesi konusundaki öncü rolünü sağlamlaştırmayı amaçlıyor.
Turkcell ve Airspan, stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. 5G teknolojilerini araştırma ve geliştirme amacıyla yapılan anlaşma çerçevesinde iki şirket, özellikle milimetrik dalga teknikleri ile çalışan 5G küçük boyutlu hücresel erişim noktaları ve 5G servis gereksinimlerini karşılayacak yoğun kapasitif kullanıma imkan sağlayan alternatif çözümler üzerine inovatif çalışmalar yürütecek.
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yerli 5G teknolojileri geliştirmek için başladığımız yolculukta çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Amacımız milyarlarca dolar büyüklüğe ulaşacak 5G patent pazarından ülke olarak alacağımız payı artırmak ve ülkemizin teknolojiyi yalnızca tüketen değil aynı zamanda üreten ülke konumuna gelmesini sağlamak. Airspan ile de 5G’de çok önemli bir alan olan yüksek frekanslarda milimetrik dalga tekniğini kullanan küçük boyutlu hücresel erişim noktaları üzerinde çalışmalar yürütmek amacıyla biraraya geldik. Bu sayede 1 kilometre kare alan içerisine 1 milyon cihaz şebekeye bağlanabilecek. Örneğin 1 milisaniyenin altındaki gecikme süreleriyle sürücüsüz giden otomobiller gibi yenilikler de hayatımızda olacak. Tüm bu çalışmalarla ülkemizin 5G teknolojilerini geliştirebileceğine sonuna kadar inanıyoruz. 2020 yılında 5G’de geliştirilen patentler içerisinde Turkcell olarak iş ortaklarımızla birlikte önemli oyunculardan birisi olmak için çalışmalarımız sürecek.”
Turkcell’le başlayan stratejik işbirliği için “Turkcell ile 5G teknolojileri Ar-Ge sürecinde yer almaktan dolayı çok memnunuz” diyen Airspan CEO’su Eric D. Stonestrom şöyle devam etti: “Airspan olarak küçük boyutlu hücresel erişim noktaları geliştirme konusunda uzmanız. 4.5G’den sonra odaklanacağımız 5G Ar-Ge çalışmalarında Turkcell ile birlikte hareket etmeyi hedefliyoruz. Turkcell’de kullanılan teknolojilerle birlikte müşteri deneyimini yukarı taşımak istiyoruz. Bu işbirliğiyle Türkiye’nin 5G’deki öncü rolü içerinde yer almış olmaktan dolayı son derece mutluyuz.”
Bu anlaşma neden önemli?
5G teknolojileri geliştirme süreci üç temel hedef üzerinde devam ediyor. Bunlardan birincisi, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından 5G olarak tanımlanan IMT-2020 yol haritasında belirtilen her cihaz için saniyede minumum 10 Gbit’lik kapasite sağlanması. Bu kapasiteleri sağlayabilmek için küçük erişim noktaları çok kritik öneme sahip. 5G’de ikinci önemli hedef ise nesnelerin interneti tarafında beklenen devasa büyüme. Gartner Araştırma Raporu’na göre 2022 yılında her akıllı evde ortalama 500 civarında sensör olması bekleniyor. Bu da şehirlerde milyarlarca farklı cihazın aynı anda çalışması anlamına geliyor. 5G’nin geliştirilmesindeki üçüncü önemli hedef de birbirine bağlı cihazların düşük gecikme süreleriyle gerçek zamanlı olarak haberleşmesinin sağlanması. Turkcell ile Airspan arasında imzalanan anlaşma ile 5G’de bu hedefleri sağlayacak en kritik alanlardan biri olan küçük boyutlu hücresel erişim noktalarına odaklanılacak. Geliştirilecek çözümlerle milimetrik dalgalar gibi yüksek frekanslı ve 5G’nin gereksinimlerini sorunsuz karşılayacak yoğun kapasitif kullanıma imkan sağlayan alternatifler sunulacak.