SAS’ın “Experience Your New Possible” temasıyla İstanbul’da düzenlediği etkinlikte, yeni nesil analitiği, veri analitiğinin günümüz iş dünyasında daha iyi kararlar alınması üzerindeki rolü ve bunun sonucunda yeni olasılıkların tecrübe edilebilmesi gibi konular ele alındı.
Dijitalleşme ile büyüyen veri boyutları ve artan veri çeşitliliği iş dünyasındaki süreçlerde de değişimlere neden oluyor. Geçmişte daha belirgin olan rekabet alanları günümüzde verinin anlamlandırılması ve bu kapsamda üretimden pazarlama ve satışa kadar yeni stratejiler geliştirilmesi noktasına kadar uzandı. Şirketlerin geleceğine ve başarısına doğrudan etki eden verilerin anlamlandırılması odağında kritik rol oynayan veri analitiği önemi ise SAS Türkiye tarafından İstanbul’da “Experience Your New Possible” temasıyla düzenlenen etkinlikte masaya yatırıldı.
Bankacılık, perakende, telekom, enerji ve sigorta sektörlerinde Türkiye’de veri analitiği ile rekabette fark yaratan önemli şirketlerin temsilcilerinin katıldığı etkinlikte açılış konuşmasını yapan SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, “Eskiden dijitalleşme bu kadar hayatımızı etkilemiyordu. Veriler boyutları ve çeşitliliği itibariyle daha kolay anlamlandırılabilir ölçekteydi. Dijitalleşme ile bugün geldiğimiz noktada ile devasa veri boyutlarıyla ve aratn veri çeşitliliği ile karşı karşıyayız. Bu doğrultuda şirketler hem teknolojiye hem de uzman yeteneklere ne kadar doğru yatırım yaparlarsa rekabette mutlaka güçlü taraf olacaklar” dedi.
Dijital Dünyada Veri Yönetiminden Rekabet Avantajına
Akbank CRM’den sorumlu SVP Dr. Attila Bayrak, yaptığı konuşmada dijital dönüşümün, gelişen teknolojiler ve yeni nesil uygulamalar ile günlük hayatı ve tüketici davranışlarını yeniden yapılandırdığına dikkat çekerek, “Bu gerçekten hareketle akla gelen öncelikli soruların başında kurumların teknolojik yetkinliklerini müşterinin yeni nesil davranışlarına nasıl entegre edebilecekleri ve bunu nasıl rekabet avantajına dönüştürebilecekleri geliyor. Tam bu noktada önemli ve vazgeçilmez rol şüphesiz ki analitik yaklaşımlara düşüyor. Şirketlerin bu alana yatırım yapmak üzere değerlendirme yapması geçmişte normalken, artık rekabetin ana kaynağının veri analitiği ile gerçekleştiğini net biçimde gördüğümüz günlere geldik” dedi.
SAS’ın deneyimli uzmanlarının yeni nesil analitik, geleceğin analitiği-analitiğin geleceği ve müşteri yolculuğunu analitikle optimize edin başlıklarında yaptığı sunumlarda, bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, makine öğrenimi, gerçek zamanlı veri analitiği, ses ve görsel kaynaklı veri gibi kavramların veri analitiğinin yeni dönemini ve analitiğin geleceğini temsil ettiğini anlattılar.
Sakıp Sabancı Müzesi yerleşkesindeki The Seed’de düzenlenen etkinlik kapsamında ayrıca, “Analitiği Kullananlar Anlatıyor”, “Fintech: Fırsat mı, tehdit mi?”, “Analitik Yolculuğun Öğrettikleri”, “Dijital Çağın Müşteri Yönetiminde Analitiğin Rolü”, “Kişisel Verime Dokunma” ve “Üst Yönetim Tartışıyor: Analitik Kültürü Değişime Nasıl Önderlik Ediyor?” başlıklı panel oturumları da gerçekleştirildi.
Analitik Çalışmaları Üst Yönetim Sahiplenmeli
“Experience Your New Possible” temasıyla düzenlenen toplantının en çok ilgi gören panellerinden biri olan Üst Yönetim Tartışıyor: Analitik Kültürü Değişime Nasıl Önderlik Ediyor? başlığı oldu. TEB CFO’su Aşkın Dolaştır, Turkcell CIO’su Serkan Öztürk ve Yapı Kredi Bankası Bilgi, Müşteri ve İş Akışları Yönetimi Yazılım Geliştirme Direktörü Gökhan Gökçay’ın katılımı ile gerçekleşen panelde, analitik çalışmaların başarılı olmasının; organizasyon içinde bir analitik kültürün gelişmesi ve kalıcı olmasıyla mümkün olacağı yaklaşımı vurgulandı. Analitik çalışmaların bir departmanın sorumluluğu olmakla kaldığında istenen verim alınamadığı ve bu noktada üst yönetimin bu kültüre öncelik etmesinin kritik önem taşıdığı ifade edildi.
Turkcell, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, TEB, ING Bank, CarrefourSA, IPSOS ve Doğuş Müşteri Sistemleri gibi şirketlerden üst düzey yöneticilerin konuşma ve sunumlarıyla zenginleşen etkinliğin ertesi günü ise; SAS ile Sabancı Üniversitesi işbirliği ile Karaköy Minerva Palas’ta veri bilimi uzmanlığı konusunda gençlerin ve sektörden uzmanların katılımıyla Data Scientist meet up gerçekleştirildi.
Son yıllarda yapılan çok sayıda araştırmada geleceğin mesleklerinden biri olarak listelenen veri bilimi uzmanlığı konusunda dünyadaki gelişmeler ve veri bilimi alanında kariyer yapmak isteyen ve yapan kişilerin gelişimine katkı sağlayacak bilgilerin paylaşıldığı etkinlikte, Hepsiburada.com Chief Data Scientist’i İsmail Parsa ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Bozkaya sunumlarıyla ilgi gördü.
Amerika’da uzun yıllar aralarında Amazon’un da olduğu önemli şirketlerde tecrübe sahibi olan Parsa Hepsiburada’da veri analitiği alanındaki tecrübelerini de paylaşırken, SAS’ın analitik sponsoru olduğu, MIT iş ortaklığıyla kurulan Sabancı Üniversitesi Behavioral Analytics & Visualization Lab’ın çalışmaları hakkında ise Prof. Dr. Burçin Bozkaya katılımcılara fayda sağlayacak bilgiler aktardı. Veri bilimi uzmanlığı konusunda önümüzdeki günlerde SAS tarafından gençleri ve iş profesyonellerini biraraya getiren yeni meet up’lar da gerçekleştirilecek.