Microsoft: Şirketler 1,6 Trilyon Dolar Kâr Payı Alacak

Microsoft, şirketlerin önümüzdeki dört yılda ellerindeki veriden 1,6 trilyon dolar ‘kâr payı’ almasına yardımcı olacak ürün ve hizmetlerini tanıttı.

Microsoft, ABD’de gerçekleştirilen küresel lansmanın hemen ardından 16 Nisan 2014’te Swissotel’de gerçekleştirdiği SQL Server 2014 lansmanıyla yeni platformun detaylarını katılımcılarla paylaştı. Microsoft, ayrıca verinin yön verdiği ve “akıllı çevresel zeka” olarak isimlendirdiği kavramı hayata geçirecek ürün ve hizmetlerinin detaylarını da aktardı.

Dünyanın en yaygın kullanılan veritabanı olan SQL Server’in mevcut en güncel sürümü SQL Server 2014, bellek içi (in-memory) teknolojisiyle sunduğu gerçek zamanlı performans, Microsoft Azure sayesinde genel buluta ölçeklenebilme ve felakete karşı yedekleme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

Veri Kültürünün Yön Verdiği Çevresel Zeka Çağı Başlıyor

Veriye dayalı kültürün tüketicilerde ve kurumlarda merak, harekete geçme ve deneyimleme odaklı bir alışkanlığı beraberinde getirdiğini ifade eden Microsoft Türkiye Bulut ve İş Platformu Ürün Yöneticisi Gökben Utkun, şunları söyledi:

“Veriye dayalı çevresel zekanın hakim olacağı yeni bir çağa giriyoruz. Bu çağın önemli bir işareti olan veri kültürü, tüm kurumların ve kurumlardaki tüm bireylerin veriye dayalı önsezilere hızlı bir şekilde ulaşmasını gerektiriyor. Microsoft olarak ürün ve hizmetlerimizi bu yeni çağın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde konumlandırmayı amaçlıyoruz.”

Gokben_Utkun

Makineler Akıllanıyor, Büyük Veri Kutuya Sığıyor

Microsoft’un yeni veri platformu, otomatik sistemlerden ve algılayıcılardan oluşan nesnelerin interneti (internet of things) ağının yeteneklerini güçlendirecek özellikler sunuyor. Ayrıca müşterilerinin verilerini birleştirerek, düzenleyerek ve analizini gerçekleştirerek aksiyonu tetikleyecek öngörüler sağlama yeteneği kazandırıyor.

Microsoft’un duyurduğu yeni veri platformları şu bileşenlerden oluşuyor:

SQL Server 2014. Dünyanın en yaygın veritabanı platformunun en son sürümü, bellek içi teknolojisiyle gerçek zamanlı performans ve Microsoft Azure sayesinde yüksek ölçeklenebilirlik sunuyor.

Microsoft Azure Intelligent Systems Service sınırlı ön izlemesi. Bu yeni Azure servisi, işletim sisteminden bağımsız olarak akıllı cihaz ve algılayıcılardan gelen ‘nesnelerin interneti’ verilerine güvenle bağlanmayı, toplamayı ve yönetmeyi sağlıyor.

Analytics Platform System (APS). APS, Microsoft’s SQL Server veritabanı ve Hadoop teknolojisinin en iyi özelliklerini uygun fiyatlı bir çözüm olarak bir araya getiriyor. Çözüm “kutu içinde büyük veri” olarak da tanımlanıyor.

Tüm bu çözümler 12 aylık bir inovasyon sürecinde ortaya koyuldu. Microsoft’un sunduğu diğer çözümler arasında bulut tabanlı self servis iş zekası çözümü Power BI for Office 365, bulutta esnek Hadoop çözümü sunan Azure HDInsight, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriyi veri silosu uygulaması üzerinde bir noktada toplayan PolyBase, ve kullanıcılar için veri keşfini kolaylaştıran Power Query for Excel yer alıyor.

Şirketler Veriden 1,6 Trilyon Dolar ‘Kâr Payı’ Alacak

Veri günümüz işletmelerinin para birimi olarak nitelendiriliyor. Microsoft’un desteğiyle dünyanın önde gelen araştırma kurumu IDC tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, dünyadaki şirketlerin veriyi daha iyi kullanarak önümüzdeki 4 yıl içinde 1,6 trilyon dolar kâr elde etmesi mümkün. Bunun için şirketlerin verinin barındırılmasından analizine kadar tüm süreçlere bütünsel olarak yaklaşması gerekiyor.

Araştırma, dünya genelindeki 20 ülkede 2 binden fazla orta ve büyük ölçekli şirket üzerinde gerçekleştirildi. Gökben Utkun, sonuçlara dair şu yorumda bulundu:

“Veri konusuna bütünsel olarak yaklaşan şirketler, veriye dayalı bileşenleri ayrı ayrı ele alan kurumlara göre veriden daha fazla kâr elde ediyorlar. IDC’nin yaptığı araştırma, farklı veri gruplarını bir araya getiren, analitik ve öngörü yeteneklerini çalışanlarına hızla ve zamanında ulaştıran şirketlerin 1,6 trilyon dolarlık kârdan daha fazla pay alacağını gösteriyor.”

Üniversite ve Sanayi El Ele Veriyor