Citrix’e göre SDWAN, tüm WAN mimarisi içinde çok güçlü bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Teknolojik açıdan bakıldığında SDWAN kavramı aslında oldukça basit ve karmaşıklığı ortadan kaldırıyor; WAN uzantısında bulunan kurumsal cihazlar, trafiği çoklu servis veya merkezden kontrol edilen multi-vendor WAN ağları aracılığı ile diğer cihazlara yönlendiriyor. Bu sayede ağ yöneticilerine, merkezi güvenlik politikaları ve kuralları dahilinde trafiği yapılandırma ve kontrol etme olanağı sağlıyor.
Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin, şunları söyledi: “SD-WAN, WAN hizmetlerinin uzak ofislere ulaştırılmasını kolaylaştırmak için bulut tabanlı yazılım ve teknolojiyi kullanıyor. Yazılım tabanlı sanallaştırma, ağ hizmetlerinin daha kolay bir şekilde yönetilebilmesini sağlıyor. SD-WAN, IT ve işletme yöneticilerinin internet tabanlı bağlantıları daha iyi bant genişliği, aynı anda her yerde bulunabilme ve daha düşük maliyet gibi avantajlarla birlikte; kolayca, kaliteli ve güvenli bir şekilde kurabilmelerine olanak tanıyor.”
Yeni teknolojilerin ortaya çıkması, dağıtık iş gücü arasındaki ağ trafiğinin yeni yollarla yönetim gereksinimlerini ortaya çıkardı. Uzak kullanıcılar artık sadece daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duymuyor; ayrıca Salesforce, Office 365, Lync ve Dropbox gibi bulut tabanlı ve SaaS (hizmet olarak yazılım) uygulamalarına anlık erişim bekliyor. Uzak ofislerden veri merkezlerine trafik taşıyan geleneksel ağlar, bulut tabanlı uygulamalara erişim için gereken yüksek performansı ve düşük gecikme süresini karşılayamaz durumda kalabiliyor. Buna ek olarak yönetim ve güvenlik gereksinimleri, uzak operasyonların doğal karmaşıklığının da hesaba katılması gerekiyor.
SD-WAN’ın faydaları
Bu noktada SD-WAN’ın iş ortamında fayda ve farklılık yaratan noktaları şöyle sıralanabilir;
Esneklik : Tesis içi IT desteğine ihtiyaç duyulmadan WAN servisleri uzak ofislere hızlıca sunulabilir. Bant genişliği iş ihtiyaçlarına göre kolayca ayarlanabilir (artırılıp azaltılabilir).
Bant genişliği tasarrufu: İnternet bağlantısı hazır, kolay kurulumlu ve eşdeğer geleneksel ağlara göre daha düşük maliyetlidir. SDWAN, WAN hizmetlerinin güvenlik ve güvenilirlik avantajlarını “internet fiyatına” sunar.
Bulut için optimize edilmiş mimari: SDWAN sizi geleneksel sıkıntılardan kurtarır; ağları istenilen şekilde limitler, bulut ile ofis arasındaki performans, bağlantı ve güvenliği birleştirir. Bu da uzak ofislerdeki kullanıcıların SaaS veya bulut tabanlı uygulamaları kullanırken yaşadıkları tecrübeyi iyileştirir.
SDWAN ’ı değerlendirirken bu noktalara dikkat!
Ağ yöneticileri ve işletme yöneticilerinin SDWAN kurulumunu değerlendirirken dikkate alması gereken bazı faktörler var; SD-WAN’ın kurulum ve uygulaması kolaydır, SD-WAN’ın önemli bir faydası da kolaylığı ve uzak ofislere dağıtım hızıdır, ofislere IT uzmanları göndermeye gerek yoktur. Hibrit ağlara geçiş opsiyonu bulunur. Şirketler mevcut ağları değiştirmeden SD-WAN çözümlerini kurabilir. Zaman içinde bu tür altyapılar daha düşük maliyetli internet tabanlı alternatiflere geçirilebilir. Yine SD-WAN trafiğe öncelik verme yeteneği sağlar. Burada önemli olan nokta ağ yöneticilerine öncelikleri kolayca, otomatik olarak ve gerçek zamanlı ağ yüküne göre yapılandıracak sezgisel araçları sağlamaktır.