BT yatırımlarının ve Dijital Dönüşüm ‘ün önemi günden güne artıyor. Bu yatırımların yavaş yavaş altyapıdan çok verimlilik sağlayan uygulamalara kaydığını görüyoruz. En önemlisi ise BT departmanlarının sunduğu hizmetin şeklinin değişmesi.
Dijital dönüşüm deyince aklınıza ne geliyor? Sadece bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının artırılması olarak düşünüyorsanız bu konuda çok daha fazla araştırma yapmanız gerekiyor. Dijital Dönüşüm sadece donanım ve yazılım uygulamalarının kullanılması değil. Bu donanım ve yazılımlarla birlikte yapılan işin daha verimli kılınması anlamına geliyor. Bunun içerisinde büyük veri, analitik, bulut ve daha fazlası yer alıyor.
VMworld 2016 Europe toplantısı dijital dönüşümün önemine dikkat çeken sloganlarla başladı. VMware CEO’su Pat Gelsinger yaptığı konuşmada Dijital Dönüşüm ‘ün önemine değindi ve bu konuda önümüzde yürünmesi gereken çok yol olduğunun altını çizdi. VMware CEO’su Pat Gelsinger’un sektör hakkında verdiği rakamlar oldukça ilgi çekici. Hali hazırda kurumların yüzde 80’ine yakını dijital dönüşüm konusunda gönülsüz. Bu tarz firmaların bulut bilişim konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerekiyor. Çünkü Bulut maliyet açısında dijital dönüşüm konusunda firmalara büyük avantajlar sunuyor.
Dünya üzerinde bulut kullanım oranlarına baktığımızda 2011 yılında geleneksel BT yapılarının yüzde 97 kullanım oranına sahip olduğunu görüyoruz. Özel bulut yüzde 7 ve genel bulut kullanım oranı ise yüzde 7 oranındaymış.
2016 yılına geldiğimizde beklenen bulut sıçramasının yaşamadığını görüyoruz. Tabii ki bulut kullanım oranları arttı fakat beklenen rağbetin yaşanmadığı apaçık ortada. 2016 yılı rakamlarına göre geleneksel BT kullanımı yüzde 73’lere düşmüş durumda. Özel bulut yüzde 12’ye yükselirken, genel bulut ise yüzde 15’e çıkmış durumda.
Gelelim beklentilere. 2021 yılında genel bulut kullanım oranının yüzde 30’lara çıkması bekleniyor. Bunun içine baktığımızda ise SaaS kullanımının yüzde 14 ve IaaS kullanımının yüzde 16 olacağı yine beklentiler içerisinde yer alan rakamlar arasında. 2030 yılı beklentilerinde ise geleneksel BT’nin yavaş yavaş yok olmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Kullanım oranlarına baktığımızda geleneksel BT’nin yüzde 18, özel bulutun yüzde 29 ve genel bulutun yüzde 52 olduğunu görüyoruz.
Kullanılan cihaz (Pc, Tablet ve Mobil cihaz) sayılarına baktığımızda ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde fazla bir büyüme gözükmüyor. 2006 yılında cihaz sayısı 2.9 milyar iken bu rakam 2011 yılında 5.7 milyara ve 2016 yılında 8.2 milyara çıkmış durumda. 2021 yılındaki beklentiye baktığımızda 8.7 milyarlık bir rakam görünüyor ki bu da önümüzdeki 5 yıl içerisinde 500 milyonluk bir artış olacağını gösteriyor. Geçtiğimiz 5 yılda 2.5 milyarlık bir artış yaşanırken cihaz kullanımının yavaş yavaş düşmesi doğal. Çünkü insanoğlunun doyum vakti geldi ve kullanılan cihazların ömrü de eskiye göre daha fazla.
Gelecekte, Bulut tabanlı BT yapılarının dokunmadığı insan kalmayacak. Buna ek olarak araştırmacıların söylediğine göre gelecekte kurumların sahip olduğu her departman bir BT departmanı gibi çalışacak ve teknoloji konusunda yetkin olacak.
VMworld 2016 Barselona etkinliğinde öne çıkan konulardan bir tanesi de güvenlik. Bu kadar çok uygulama ve kullanıcı arayüzü olunca güvenliğin önemi bir kat daha artıyor. Bu konuda Vmware’in yeni ve gelişmiş seçenekleri mevcut ve güvenlik konusunun yatırımlarına devam ediyorlar. VMware, güvenliğin günümüz ve gelecekteki öneminin farkında ve kullanıcılarını bu konuda rahatlatmak için elinden geleni yapıyor.
Sıra Geldi Yeniliklere
VMware’in yeni ürünlerinden biri olan vSphere 6.5 kullanıma sunuldu. VSAN 6.5 içerisinde TCO, PowerCLI ve UI Interfaces geliştirilmiş seçenekleriyle sunuluyor. Bulut altyapısı oluşturmanıza olanak sağlayan vSphere uygulamasının kullanım oranı günden güne artıyor. Bu konuda VMware kullanıcıların işini kolaylaştırmak ve zaman kazandırmak için yeni sürüm içerisinde geliştirmeler sunuyor.
Bu altyapı üzerinde hibrit bulut kullanmak istiyorsanız vCloud Air uygulamasını kullanmanız gerekiyor. Yeni vCloud Air ağı içerisinde çok daha fazla seçenek sunulmuş durumda. Bu konuda firmanın IBM SoftLayer ve AWS ile çalıştığını söylemeliyiz. Tabii ki yenilikler bununla sınırlı değil VMware etkinliğinde tanıtılan yeni ürün ve yeniliklerle ilgili haberleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.
Şunu belirtmeliyim ki VMware sunduğu yeni uygulama sürümleri üzerindeki ana konu tek noktadan yönetim ve kullanıcının işini kolaylaştırmaya odaklanılmış durumda. Bu sayede zaman alan işler otomatikleştirilerek BT çalışanlarının zamanlarını farklı işlere yöneltilmesi amaçlanıyor. Bu sayede iş gücü azaltılarak verimlilik arttırılacak.