Sustainable Brands 2016’ya sponsor olan Philips Aydınlatma, aydınlatmanın günümüzde artan etkisinin, ekolojik ayak izine yansımasının sanılanın aksine çok daha küçük olabileceğini kaydediyor. Philips Aydınlatma, döngüsel ekonomi modeliyle ‘sıfır atığa’ odaklanıyor.
Royal Philips bünyesinde faaliyet gösteren, alanında dünya lideri Philips Aydınlatma, 26-27 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Markalar Konferansı’na sponsor oldu.
İş dünyasını sürdürülebilirlik alanında etki bırakmaya yöneltecek ilham verici çözümler bulmayı hedefleyen ekinlik kapsamında Philips Aydınlatma Türkiye CEO’su Göktuğ Gür, ‘Yaşamı iyileştirmek için anlamlı inovasyonlar’ konusunda Cüneyt Toros ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Gür konuşmasında, ampulü Philips’in icat etmediğini, fakat onu güvenilir ve herkese erişebilir kıldığını söyleyerek inovasyon ve sürdürülebilirliğe odaklı çalışmalarını anlattı.
Aydınlatmanın insan hayatındaki etkisi büyürken çevreye olan etki azalıyor
Göktuğ Gür, etkinin büyümesi ile ekolojik ayak izinin azaltılmasına ilişkin tezatlığa değinerek şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik Philips için aydınlatmanın insan hayatında büyüyen etkisi ile aynı zamanda aydınlatma endüstrisinin küçülen etkisi arasındaki bir mücadele. Aydınlatmanın etkisi insanlığın yararına büyüdükçe, aydınlatma endüstrisinin gezegenimize olan etkisi ve ekolojik ayak izimiz küçülmeli. Sadece LED aydınlatma bile kendi başına enerji tasarrufu için muazzam fırsatlar sunuyor. Fakat sadece enerji tüketimini azaltmak yeterli değil. İnovasyon, operasyon ve tedarik zincirinde de sürdürülebilir stratejiler benimsenmeli”.
“Sıfır atığa odaklanıyoruz”
“Tüketicilerimiz bizi inovasyonla tanıyor. Fakat sürdürülebilirlik stratejimiz de en az onun kadar önemli. Philips, 2020 itibariyle sıfır karbon üretimi için taahhütte bulundu. Buna operasyonlardaki makineler, satın alınan elektrik, lojistik ve iş seyahatleri de dâhil. Katı atık sahasına sıfır çöp gönderimine yönelik olarak çalışıyoruz. Döngüsel ekonomi modelinin temelini oluşturan bu anlayış ile Philips ürün yerine “hizmet olarak aydınlatma” sunmaya odaklanıyor. Daha açık bir ifadeyle, bu modelde Philips tüm aydınlatma armatürlerinin sahibi ve ekipmanın bakım, onarımından sorumlu. Müşterimiz ise kontrat süresi boyunca kiracı durumunda, yani sadece kullandığı ışık miktarı kadar ödeme yapıyor. Kontrat sonunda armatürler onarılarak yeniden kullanılabiliyor ki bu da diğer yandan kaynak tüketiminin minimuma inmesi anlamına geliyor”.
125 yılda Philips ilk günkü gibi ezber bozuyor
“2016 yılında Philips olarak kuruluşumuzun 125’inci yılını kutluyoruz. 125 yıl önce ampul insanların hayatında yeni bir sayfa açmıştı, bugün ise yine ezber bozmanın sınırında duruyoruz. Bugün, LED ile bağlantılı aydınlatma artık bir ışıktan çok daha fazlası… Önümüzdeki yıllarda aydınlatma hayat, iş, seyahat, öğrenme, şehirlerimizi aydınlatma, ekinlerimizi yetiştirme, hastalıkları iyileştirme tarzımızı ve çok daha fazlasını dönüşüme uğratacak”.