BT sektörü her geçen gün değerine değer katarken şirketlerin başındaki yöneticilerin masadaki etkisi azalmaya başladı. Yöneticilerin elini masaya vurması ve yönetimi tam anlamıyla devralması şart.
BT sektöründeki nitelikli elaman açığı yönetici pozisyonlarında da kendini göstermeye başladı. Eski yöneticiler ticari olarak düşündüklerini uygulamaya geçerken sektörü büyütmek ve oynama alanlarını genişletmek için de hamleler yaparlardı. Yeni nesil yöneticiler ise CEO’luktan uzak sadece pazarlama yöneticisi gibi davranmaya başladılar. Tabii ki bir şirket için ticari anlamda karlılık önemli. Fakat ileride ticaret yapacağınız bir alan oluşmazsa ne yapacaksınız? İşte bu sorunun cevabı, çok önemli bir gelecek göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Çok uluslu firmaların Türkiye’de faaliyet gösteren ofislerinin başında genellikle Türk yöneticileri geliyor. Bundan 20 yıl önce BT pasatası küçük ve bu pastadan pay almak isteyen firmaların sayısı azdı. Şimdilerde ise bu durum tam tersine dönmüş durumda. Türkiye’nin pastası günden güne büyüdü tabii ki firma ve yönetici sayılarına da pastadaki artış yansımış durumda. Hal böyle iken arenadaki boğa sayısı artmış ve buna bağlı olarak matadorlarında artması ve kontrolü sağlaması beklenirken matadorların sadece boğanın ölmesine odaklanması şaşırtıcı. İşin sonunda boğanın ölmesi gerekiyor fakat bunun tek bir darbe ile değil belli ritüeller çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Türkiye’deki yöneticilerin durumu da biraz bunu andırıyor. BT firmalarında firmaların da çalışan üst düzey yöneticiler ritüellerin düzgün yapılmasına odaklanmak yerine ölü boğa sayısına odaklanmış durumdalar. Çünkü ne kadar çok ölü boğa o kadar çok para veya koltuk sağlamlaştırma anlamına geliyor.
Peki, ya Türkiye? BT sektöründe faaliyet gösteren firmalar şunu iyi bilmeli. Türkiye’de faaliyet gösteriyorsan buraya katkı sağlamak zorundasın. Türkiye ekonomisine katkı sadece burada maaşlı eleman çalıştırmakla olmuyor. Bulunduğun ekosistemi büyütmek ve geliştirmek için çabalaman gerekiyor. Eğer bunu yapmıyorsan ister milyar liralık şirket ol istersen on liralık benim gözümde hüç bir değere sahip değilsin. Bu konuda Türk yöneticilere düşen görevin önemi çok fazla ve bu görevi kaldırabilecek yönetici sayısının yeterli olmadığı görüşündeyim. Eğer bir üst düzey yönetici Türkiye’de ne yaptım ben sorusuna cevap olarak sadece gerçekleştirdiği pazarlama aktivitelerini gösteriyorsa sen yönetici değil sadece pazarlama müdürüsün. Yöneticilerin biraz daha elini taşın altına koyması ve ülkemiz değerlerine uygun katkı sağlaması gerekiyor. Yoksa teker teker yetkisizleştirilerek sadece masada imza atan bir kasa görevlisinden farkları kalmayacak.