Lenovo Ideacentre Stick 300 inceleme

Lenovo Ideacentre Stick 300 her ne kadar bir USB belleğe benzese de, esasında Windows işletim sistemli yüklü bir PC sistemi. Evinizdeki TV sistemini bir masaüstü bilgisayara dönüştüren Ideacenter inceleme altında.

Birçok farklı denemeler yapıldı. Ama hiçbir form faktöründe masaüstü sistemler oturma odalarına giremedi. Mini Pc’sinden tutun, Ultrabook veya Tablet PC’ler. Üreticiler, bir türlü kullanıcıları oturma odası için geliştirilen PC’leri kullanmak için ikna edemediler. Lenovo işte bu gidişatı kırmak ve Ideacentre Stick 300 ile oturma odalarına girmek istiyor. Ama bu istek hiçte göründüğü kadar kolay değil.

1

Oturma odasında kullanılacak olan PC sistemi mümkün olduğunca az yer kaplamalı. Bununla birlikte neredeyse sessiz ve yüksek performanslı olmalı. Windows işletim sistemi olmazsa olmazlar arasında. Ama bundan da önemli yukardaki şartları yerine getiren bu PC sisteminin Notebook, Tablet ve mini PC cihazlarından çok daha ucuz olmalı. Ancak bu şartları sağlayan bir sistem kullanıcılar tarafından oturma odasında kullanılabilir. Bunu bilen Lenovo çok farklı bir konsept ile karşımıza çıktı. Lenovo Ideacentre Stick 300 olarak adlandırılan bu yeni nesil çözüm, esasında USB boyutunda bir PC sistemi. Farkı, çok küçük olmasından dolayı her yerde taşınabilmesi ve yeni nesil televizyonları bir monitör olarak kullanması.

4

USB boyutunda PC

Bilgisayarınızı her zaman yanınızda taşımaya ne dersiniz? Ultrabook, notebook ya da tablet cihazlarından bahsetmiyoruz. Lenovo , USB bellek boyutunda tam donanımlı bir PC sistemi geliştirdi. 15 mm kalınlığında olan bu PC sistemi bir masaüstü sistemin yaptığı hereği yapıyor. Üstelik uygun bir fiyat ile. Olmaz demeyin. Lenovo IdeacentreStick 300, Intel Atom Z3735F işlemcisine sahip.

Dört çekirdekli olan bu işlemci 1.33 GHz sistem hızında çalışıyor. 2 GByte büyüklüğünde bir belleğe sahip olan Ideacentre Stick 300, MicroSD kart ile genişleyebilen 32 GByte’lık bir kapasite ile beraberinde geliyor.  Televizyon, monitör veya bir projeksiyon cihazı ile HDMI bağlantısından bağlanabilen Ideacenter Stick 300, tüm güç ihtiyacını MicroUSB girişinden alıyor. Yani bu ürünü çalıştırabilmek için TV’nin USB girişini, Ideacentre Stick 300’ün MicroUSB girişine bağlamanız yeterli. Bunu yaptığınızda 802.11n ve Bluetooth 4.0 kablosuz bağlantılar aktif hale geliyor. Windows 10’a yükseltilmesine izin veren Ideacenter Stick 300, Windows 8.1 işletim sistemi ile beraberinde geliyor.

5

Performans

Ideacentre Stick 300’ün kurulumu oldukça basit. HDMI ve Micro USB bağlantılarını bağladıktan sonra cihaz hazır hale geliyor. 802.11n ve Bluetooth teknolojileri sayesinde klavye ve Mouse anında kuruluyor. Ürünü ağ sistemine bağlamak da oldukça basit.

Performansına gelince. Temel fonksiyonlarda  Lenovo IdeacentreStick 300 oldukça başarılı. Office uygulamalarını rahatlıkla çalıştırıyor ve Internet ortamlarında da kullanıcıyı sorunsuzca gezdiriyor. Fakat işin içine multimedya ve oyun girdiğinde Lenovo IdeacentreStick 300’ün zayıflıkları hemen belli oluyor. Lenovo, bu üründe 22 nm mimarisinde Bay Trail kod adlı Atom Z3735F işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci günümüzün şartlarına baktığımızda eski kalıyor. Örneğin Surface 3’de Atom x7-8700 işlemcisi kullanıyor.

3

Bu işlemci çok daha performanslı olduğu kesin. Dolaysıyla Lenovo’nun bu üründe 14 nm mimarisinde Cherrytrail kod adlı Atom x7 z8700 kullanmasını çok isterdik. Bu işlemci, işlemci performansı olarak çok fark yaratmazsa da grafik performansının çok daha iyi olduğu kesin. Cherrytrail, yeni nesil GPU sayesinde 4K/UHD içerikler daha rahat oynatabiliyor. Lenovo Ideacenter Stick 300’de bu ne yazık ki söz konusu değil. Oyun performansı da vasat’ın altında. Gerçi Cherrytrail’in oyun performansı da çok farklı değil. Bu tarz sistemlerde oyun oynamayı kafanızdan çıkarmalısınız.

Uzun lafın kısası. Lenovo Ideacentre Stick 300, her yerde taşınabilir bir PC sistemi olduğundan avantajlı. Fakat bu üründen müthiş bir performans beklemek yanlış olur. Temel görevleri yerine getiriyor, fakat daha fazlasını isteyen kullanıcılar farklı alternatiflere bakmalarını tavsiye ederiz.

EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu oldu