Fortinet, entegre, ortak çalışmaya dayalı ve uyarlanabilir mimarisi Security Fabric ’i duyurdu.
Fortinet’in bu mimarisi, altyapı merkezinden buluta kadar nesnelerin interneti ve uzaktan bağlantılı cihazlardan gelebilecek tehditlere karşı güvenlik sunarak global çapta faaliyet gösteren kurumlar için dağıtık güvenlik sağlıyor.
- Fortinet aynı zamanda, Fabric genelinde emsalsiz bir ağ güvenlik seviyesi sunmak amacıyla yeni nesil FortiASIC CP9 içerik işlemcisinden güç alan son FortiGate 6000E ve 2000E serisi kurumsal güvenlik duvarlarını da duyurdu.
- Fortinet Gelişmiş Tehdit Koruma (Advanced Threat Protection – ATP) yapısında yapılan yeni geliştirmeler; dinamik olarak üretilen yerel tehdit istihbaratlarını ve otomatik tepkileri, global tehdit istihbarat korumaları için yeni FortiGuard servisleri ile bir araya getiriyor.
- Açık ve entegre Security Fabric’i sunan Fortinet ayrıca günümüzün en ileri ve ısrarcı tehditlerine karşı korumayı güçlendirmek amacıyla Carbon Black Güvenlik Platformu ile yeni bir teknoloji ortaklığı kurduğunu da duyurdu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Fortinet Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ken Xie, “Günümüzde dijital dönüşüm iş dünyasını yeniden şekillendirmeye devam ederken nesnelerin interneti ve bulut bilişim ağların sınırlarını bulanıklaştırıyor. Maalesef birçok kurum, günümüzün hızlı iş dünyasını artık desteklemeyen, onlarca yıl önce geliştirilmiş güvenlik stratejilerine bel bağlamaya devam ediyor. Yönetim seviyesinde gevşek bir şekilde bir araya getirilmiş platformların aksine Security Fabric yüksek seviyedeki sofistike donanım ve yazılımları bir araya getirerek tehditlere karşı birleşik ve hızlı yanıt vermek için çözümler arasında doğrudan iletişimi mümkün kılıyor. Fortinet ödün vermeden güvenlik sunmayı amaçlamaktadır. Security Fabric ile Fortinet, artan saldırılara karşı müşterilerine sorunsuz koruma sunan ve sınırı olmayan ağların her zamankinden daha fazla artış gösteren performans gerekliliklerini karşılayan tek tedarikçidir.” dedi.
Security Fabric, dijital ekonomide ticari inovasyonun sürdürülebilirliği için kritik önemde
Günümüzün dijital ekonomisi, ticarette değer yaratmak için her zaman olduğundan daha fazla kişiyi, cihazı, uygulamayı ve veriyi birbirine bağlıyor. Milyarlarca yeni IP ortaya çıktı, nesnelerin internetini kullanan cihazlar, herkese açık ve özel ağlar, geleneksel ve bulut altyapıları aracılığı ile kablolu ve kablosuz erişim noktaları arasında devasa veriler transfer ediyor. Bu yeni dijital ekonomi içerisinde başarılı bir şekilde rekabet etmek için ise kurumların, çeviklik ve performanstan ödün vermenden sınırı olmayan ağ genelindeki verileri görmelerini ve yönetmelerini sağlayacak, sıkı bir şekilde koordinasyonu sağlanmış güvenlik stratejilerini uygulamaları gerekiyor.
Fortinet’in Security Fabric çözümü ödün vermeden güvenlik sunar
Dijital ekonominin ve değişen kurumsal BT altyapılarının getirmiş olduğu bu zorlukları ortadan kaldırmak için Fortinet’in Security Fabric çözümü; kritik önemdeki beş özellik olan ölçeklenebilirlik, farkındalık, güvenlik, işlemeye uygunluk ve açıklık özellikleri ile geleneksel otonom sistemleri tek bir mimaride topluyor.
Security Fabric, günümüzün sınırı olmayan ağlarında tehditleri tespit edip engellemek amacıyla, hacim ve performans ihtiyaçlarını karşılamak için dinamik olarak ölçeklenebilir olmasının yanı sıra sorunsuz ve tetikte bir koruma için ise gerçek anlamda ölçeklenebilir bir çözüm. Fortinet’in lider güvenlik teknolojisi portföyü; kablolu ve kablosuz ağlar, son kullanıcı ve IoT cihazlar, erişim katmanları, herkese açık bulut ve özel bulut modelleri, yazılım tanımlı ağlar ve sanallaştırma gibi bir çok altyapının her alanını kapsayan çözümler sunuyor. FortiASIC gibi donanım-ivmeli işlemciler ve sanal veya bulut sistemlerde güvenliğin gömülü olduğu ağ uygulamaları; bir ağın güvenliğini fonksiyon, performans ve ölçeklenebilirlikten ödün vermeden sağlıyor.
Fortinet’in altyapı genelinde ölçeklenebilirliği Security Fabric’in en önemli unsurlarından farkındalığı da sağlıyor. Tek bir platform üzerinden çalışan Fabric bu sayede ağ içerisine giren veya ağdan çıkan cihazlar, kullanıcılar, içerikler ve veri akışları genelinde tam bir farkındalık sunarken aynı zamanda trafik yapılarının detaylarını da gösteriyor. Bu da karmaşıklığı ve maliyetleri azaltırken verimli yönetimi güçlendiriyor. Ayrıca gelişmiş tehditlere karşı güvenlik için uçtan uca segmentasyon gibi yeni kabiliyetlerin ve inovatif stratejilerin uygulanmasını mümkün kılıyor.
Altyapı içerisine dâhil edilmiş görsellik de günümüzün değişen tehdit ortamında güvenlik açısından kritik öneme sahip hale geldi. Ayrıca Fortinet’in Security Fabric çözümüne, merkezi yönetim mimarisine sahip, dünyanın en çok kurulumu yapılan güvenlik işletim sistemi FortiOS güç veriyor. Fortinet’in Gelişmiş Tehdit Koruma Yapısı gibi teknolojiler de trafikleri derinlemesine gözetleyerek, yerel tehlike zekâsını dinamik olarak oluşturuyor ve gerçek zamanlı güncellemeleri tüm sisteme otomatik şekilde yaymak için verileri FortiGuard Labs’e aktarıyor. Derin istihbaratın sofistike, ölçeklenebilir ve hızlı analizler ile bir araya gelmesi ise işlenebilir bir güvenlik mimarisi yaratarak, tehditleri yaşandığı an hızlıca tespit edip ortadan kaldırıyor.
Kurumsal müşterilerinin mevcut altyapılarını ve güvenlik yatırımlarını maksimize edilmeleri için ise Security Fabric, üçüncü parti ekosistem içerisinde oldukça geniş yelpazedeki çözümleri de entegre edebilecek şekilde tasarlandı. Fortinet, tüm Fabric genelinde açık API’ler geliştirmek için Global Alliance Partners ve sektör le yakın bir şekilde çalışıyor, böylece kurumlara entegre güvenlik için Fortinet çözümlerini mevcut veya yeni güvenlik teknolojileri ile birlikte kullanabilecekleri bir esneklik katıyor. Ayrıca Fortinet, kurumsal müşterilerinin ATP Framework’a entegrasyon ile güvenlik kontrolü, zekası ve otomasyonu yapabilmesi için Carbon Black ile işbirliğine de gitti.
Security Fabric ile ilgili düşüncelerini aktaran, Arizona State Üniversitesi Araştırma Bilgi İşlem Direktörü Jay Etchings, “ABD’deki en inovatif okul olarak tescillenmiş Arizona State Üniversitesi Araştırma Bilgi Bilişim, geleceğin teknolojik gelişiminin en ileri noktasındadır. İnovasyonlar için güvenlik ve performans kritik öneme sahiptir. Tüm potansiyel yönlere hitap etmenin tek yolu sorunsuz bir yapı sunan güvenlik çözümüdür. Fortinet’in Security Fabric çözümünün 100Gbps ile güçlendirilmiş performansı ve savunma faydaları; araştırma ve inovasyonlarımızın sürekliliğine yardımcı oluyor.” dedi.
Carbon Black İş Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Tom Barsi ise “Fortinet’in Security Fabric çözümü, Carbon Black’in ürünlerini iş ortaklarının ürünleri ile entegre eden ‘birleşik’ stratejisine doğal bir uyum gösteriyor. Carbon Black tarafından potansiyel zararlı yazılım olarak tespit edilen yeni dosyalar, daha derinlemesine analizler ve gerçek zamanlı ölçümler için artık FortiSandbox’a gönderilebiliyor. Böylece müşterilerimize, gelişmiş tehditleri ve hedef odaklı saldırıları durduracak ek bir katman sunuyoruz.” yorumunda bulundu.
ZK Research Baş Analisti Zeus Kerravala da değerlendirmesinde şunları söyledi: “Mobilite, bulut sistemleri ve nesnelerin interneti güvenlikte karmaşıklığı yeni bir seviyeye taşıdı. ZK Research’ün 2015 yılında yaptığı bir güvenlik anketine göre katılımcıların yüzde 43’ü güvenlik uygulamalarında performansı artırmak için bazı özellikleri devre dışı bıraktıklarını kabul ediyor. Bu da birçok ürünün geleneksel yaklaşım ile sayıları artmakta olan ileri ve odaklı tehditlerle artık baş edemediğini gösteriyor. Artık iş dünyasında; günümüzün değişen tehditlerine karşı tam bir savunma kurmak için ek bir karmaşa yaratmayan veya ağ trafiğini yavaşlatmayan birleşik güvenlik yapıları kurmak hayati önem kazanmıştır.”