Samsung, 47 cm uzunluğunda bir ekrana sahip olan devasa tabletini gün yüzüne çıkardı. Apple iPad Pro’yu gölgesinde bırakan Samsung Galaxy View inceleme altında.
Samsung yine yapacağını yaptı ve piyasanın en büyük tabletini piyasaya sürdü. Samsung Galaxy View olarak adlandırılan 18.5 inç büyüklüğündeki bu tablet, oldukça büyük sükse toplayan Apple iPad Pro’dan hemen sonra piyasaya sürülmesi oldukça düşünceli. Belli ki Samsung gizliden Apple’a savaş açtı ve farklı alternatifli ürünler üretmek için düğmeye bastı. Ürünün paketini gördüğümüzde fazlasıyla şaşırmıştık. İlk olarak kutunun içinde bir dizüstü sistem olduğunu düşünmüştük. Kutunun büyük olması ve cihazın da ağır olması bizi ne yazık ki bu düşünceye itti. Kutuyu açtığımızda 47 cm büyüklüğünde dev bir tablet ile karşı karşıya kaldık. Ürünü gördüğümüzde hemen şu soru aklımıza geldi.
Bu ürün kimler için tasarlandı? Kimin bu tür bir ürüne ihtiyaç var? Samsung, Android Tablet dünyasında zaten kendisini ispatlamış olan bir marka. Çok başarılı olan Note serisi ile kalem kullanımını, çok önceden kullanıcıları alıştırmasından dolayı, 12.9 inç büyüklüğünde iPad Pro’nun sürprizini kesti. Dolaysıyla Samsung’dan yeni bir ürün çıktığında elbette yeni teknolojiler de bekliyor insan. Oysa View’a baktığımıza hep bildiğimiz teknolojiler kullanılmış. Ürünü dik çalıştırmaya yarayan ayaklar pek pratik değil. Üstelik mobil kullanım için kesinlikle çok ağır bir ürün.
Dizüstü sistemlerle kıyasladığında çok daha büyük bir ekrana sahip. Bunun avantajı özellikle video izlemeyi seven kişiler için mükemmel bir seçim oluşturması. Samsung Galaxy View, 16:9 görüntü formatı desteği sayesinde sinema keyfini kat kat arttırıyor. Bunlar elbette çok güzel avantajlar. Yine de böyle bir üründe daha keskin bir görüntü paneli ve 120 ppi piksel yoğunluğundan daha yüksek bir değer beklerdik. Bununla birlikte üründe kullanılan hoparlörlere çok önem verilmediği hemen belli oluyor.
Esneklik ve performans
Bu tarz büyük ürünlerin en büyük sorunu kuşkusuz esneklik. Samsung Galaxy View’ın ayakları sadece 2 pozisyona göre ayarlanabiliyor. Bunun en büyük dezavantajı dizüstü sistemlerde bildiğimiz ekran açısını ayarlayamamak. Samsung Galaxy View, 2.65 kg ağırlığı ile kucakta uzun süreli kullanım için pek uygun kaçmıyor. Üründe beğendiğimiz bir özellik ise, ayak kısmını ters katladığınızda taşınabilir özelliği kazanması. Bu pozisyonda her ne kadar bir alışveriş torbasına benzese de, fikrin gayet başarılı olduğunu söylemeden edemeyeceğiz.
Android 6 yerine Android 5.1.1 işletim sistemi ile çalışan Samsung Galaxy View’e Bluetooth üzerinde klavye ve fare bağlanabiliyor. Bu sayede örneğin Office uygulamalarını oldukça hızlı ve seri şeklinde çalıştırabilirsiniz. İşin içine video ve resim işleme girdiğinde, 1.6 GHz’lik sekiz çekirdekli işlemcinin daha iyi olmasını isterdik. Benzer bir durum 2 GByte’lık bellek için de geçerli. Günümüzde orta sınıf akıllı telefonlarda 2 GByte bellek kullanılıyor. Böyle bir üründe bu pek kabul edilemez. Neyse ki Samsung 32 GByte’lık kapasitenin yanında, kapasiteyi arttıran SD kart girişinden vazgeçmedi.
802.11ac WLAN ve Bluetooth 4.1 bağlantılarını kullanan Samsung Galaxy View, ne yazık ki 4G teknolojisini desteklemiyor. Bu teknoloji opsiyonel olarak da sunulmaması gerçekten düşündürücü. Buna karşın özelleştirilmiş bir ana ekranın olması iyi düşünülmüş bir özellik. Kullanıcı, çok hızlı bir şekilde Netflix ve Youtube gibi servislere zahmetsizce ulaşıyor. Kurulu gelen Family Square uygulaması ise Samsung akıllı telefonlardaki multimedya içerikleri paylaşabiliyor. Samsung Galaxy View bunun dışında pek bir numarası yok. Büyük ekrana özel geliştirilmiş uygulamaları görmeyi çok isterdik. Bu olmadığı zaman kocaman bir Tablet’den başka bir şey değil.
Uzun lafın kısası. Samsungs Galaxy View, sağlam bir işçiliğe sahip fakat fazlasıyla büyük ve esneklikten yoksun. Bu ürünü seyahatte kullanmak zor olabilir. Buna karşın mutfakta iyi bir televizyon alternatifi olabilir. Fiyata gelince, benzer Android cihazlarla her ne kadar pahalı görünse de iPad Pro’dan daha uygun fiyatlı olduğunu söylemeliyiz.