Ankara’da gerçekleşen ICT 2017 Zirvesi ’nde Huawei 5G Çözümleri başkanı Yang Chaobin; “5G ticari lansmanının yolu daha net hale geliyor.Gelişen 5G ekosisteminin temel faktörleri, yeni hizmetler ve iş fırsatları, küresel başarısı ve birleştirilmiş standartlar, tam spektrum erişimi ve All Cloud mimarisi araştırmasıdır. Huawei 2009’dan bu yana 5G teknolojilerine ve yeniliğe yatırım yapıyor ve 5G’yi küresel bir başarıya dönüştürmek için endüstri ortaklarıyla ortak çaba göstereceğiz.”dedi.
Üçüncü Sanayi Devrimi sırasında elektronik ve bilgi teknolojisinin uygulanması otomasyona imkân sağladı. Dördüncü Sanayi Devrimi ile akıllı sürüş, akıllı üretim, bulut bilişimi, yapay zeka ve diğer ileri teknolojilerin ortaya çıkması 5G için daha fazla gereksinim doğurdu. 5G şebekeleri, her yerde 100 Mbps’lik kullanıcı deneyimi, milisaniye seviyesinde ultra düşük gecikme süresi sağlamaktadır. IHS 2017 5G Ekonomi Raporu’na göre 5G, 12.3 trilyon dolar küresel başarısı ve ekonomik genişleme, 22 milyon iş fırsatı ve 200 milyar doları aşacak yıllık yatırıma olanak sağlayacak.2020 yılından 2035 yılına kadar 5G’nin ortalama her sene dünya çapında Gayri Safi Milli Hasıla’larda 0.2% oranında bir artış bekleniyor.
Küresel Birleşik Standartlar, Ölçekli Ekonomik Etkinin Temelidir
5G modelinin küresel birleşik standartları belirlemek, ölçekli ekonomik etkinin ve global kabulünün temeli olacaktır. 3GPP, 2015 yılında, 5G gereksinimleri, yeni hava arayüzü ve ağ mimarisi için kilit konular olan standardizasyon araştırmasını başlattı. Değişik gelişme seviyeleri, farklı ülkelerde ve bölgelerde farklı hizmet gereksinimlerini ortaya çıkardı. Ayrıca telekom operatörlerinin, 5G piyasasının konumlandırılması ve uygulanması ile ilgili farklı endişeleri ve düşünceleri söz konusudur. 5G standartizasyonunun birinci fazı ,ağırlıklı olarak eMBB kullanım durumlarına odaklanır release 15’te biter. İkinci faz ise IMT-2020’nin tüm gereksinimlerini karşılamayı ve release 16’da tamamlanmayı amaçlıyor. 5G standartları, uzun vadede servis geliştirmeyi desteklemek için ileri uyumluluk ve gelecek odaklı ağ mimarileri içermektedir.
Tam Spektrum Erişimine Hazır Olun
5G modeli full spektrum erişimini desteklemektedir. Küresel katılımcılar, 5G erişim ağları kurma aşamasını belirlemek ve endüstrinin olgunlaşmasını hızlandırmak için spektrum koordinasyonu, planlaması ve dağıtımına hazırlanmaya başlamalıdır. Küresel alanda uyumlaştırılmış ilk frekans bandı olan C-bandı, 5G modeli için ana tercih olacaktır ve kentsel alanlarda kapasite katmanı görevi görecektir. Ayrıca C-bantı, önümüzdeki on yıl için 6 GHz altı aralıkta birkaç yüz mega baytlık bant genişliğini sunan tek bant olacaktır. C-bantında bulunann milimetrik dalgaların , yüksek verimlilik özelliği taşıdığı kanıtlanmıştır. Öte yandan, 3 GHz altı aralıktaki bant 5G çağında kapsama katmanı görevi görebilir.
Bulut Teknolojisi 5G Alanının Temel Mimarisi Olacak
Küresel dijital dönüşümü ile, operatörlerin ağ mimarisi, ağ merkezliden kullanıcı merkezliye dönüşmek zorundadır. Kablosuz Bulut ağı mimarisi tüm operatörler için dijital dönüşümünü gerçekleştirmenin anahtarıdır. Huawei’ye göre, 5G döneminde ki tüm endüstriler,CloudRAN’ın gelecekteki ağın daha akıllı ve daha esnek olmasını sağlaması için site ve UE, UL ve DL, kontrol ve veri ayrıştırmayı, fiziksel topolojiyi ve hizmeti desteklemeleyerek daha sağlam bir temel oluşturmalıdır.5G E2E ağ dilimleme teknolojisi Huawei’nin bulut ağ mimarisine dayanıyor ve bir fiziksel ağ üzerinden birden fazla endüstri hizmetine olanak tanıyor.
5G ile tüm sanayileri etkinleştirmek uzun vadeli bir süreçtir.Bu süreçte,Huawei, CloudRAN, uçtan uca ağ dilimleme ve Massive MIMO gibi teknik yenilik çabalarını hızlandırmayı planlıyor. Huawei’nin bu girişimi0, operatörlerin mevcut ağın değerini en üst düzeye çıkarmasına ve 4G şebekesine 5G teknolojileri uygulayarak sürekli ağ gelişimine teşvik etmesine yardımcı olması hedefleniyor. Operatörler, 5G’nin geleceğini benimsemek için hem teknoloji hem de işletme boyutlarından iyi bir hazırlık yapmalıdırlar.