Facebook yine güvenlik açığı ile gündeme geldi. Bir hacker 500 milyon Facebook verisi çaldığını açıkladı. Bu veriler çok tehlikeli olabilir.
Güvenlik açıkları ile sık sık gündeme gelen sosyal medya devi Facebook, bu skandallarına bir yenisini daha ekledi. HackRead’in aktardığı bilgilere göre; bir hackerın eline tam tamın 500 milyon Facebook verisi geçmiş durumda. Bu verilerin Deep Web‘te satışa sunulduğunu belirten HackRead, Facebook’un bu durum karşısında savunmasız olduğunu söylüyor.
Geçmiş yıllarda yüz milyonlarca kullanıcının verilerinin sızdırıldığı Cambridge Analytica skandalıyla da kullanıcılarına güven sorunu olan Facebook, bir kez daha büyük bir veri sızıntısıyla karşı karşıya. Sızıntı büyüklüğü o kadar büyük ki 82 ülkeden toplamda 500 milyon kullanıcının bu skandala karıştığı söyleniyor.
HackRead tarafından ele geçirilen kullanıcı verileri şu anda karanlık web’deki bir hacker forumunda satılıyor. 15 Mayıs 2020 tarihinde satışa sunulan veriler, Kasım 2019 ve Mayıs 2020 arasında toplanan bilgileri içeriyor.
Facebook verisi içerisinde neler var?
Hacker tarafından Deep Web’te satılan Facebook veritabanında bulunan kişisel bilgiler aşağıda yer alıyor;
- İsim
- Soy isim
- Cinsiyet
- Yer
- Kent
- Meslek
- Medeni durum
- Cep telefonu numarası
- E-Mail adresi
- Facebook profil bağlantısı
Verileri satışa sunan hacker, fiyatları da üç parçaya böler. Bu noktada, 100 bin adet kullanıcı verisi için 450 dolar, 1 milyon adet kullanıcı verisi için 1.500 dolar ve tüm veritabanı için 30.000 dolar talep ediliyor.
>> Google milyonlarca olumsuz TikTok yorumu için düğmeye bastı!
Satılan bu veriler arasında Türkiye’deki kullanıcıların verilerinin yer almadığını belirtelim. Sızdırılan veriler genellikle Afganistan, Arjantin, Bahreyn, Belçika, Bangladeş, Bulgaristan, Kanada, İsveç, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerdeki kullanıcılardan oluşuyor.
Şimdilik, satışa sunulan veritabanının herhangi bir alıcısı olup olmadığı bilinmiyor. Ancak iddiaya göre, bu veriler yanlış yapılandırılmış bir sunucudan çalındı veya üçüncü taraf bir pazarlama firmasından satın alındı.
Facebook tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama şimdilik yapılmadı. Ancak kullanıcıların bu tür sızıntıları önlemek için alabileceği bazı önlemler var.
Bu önlemlerden biri kişisel fotoğrafları yalnızca herkese açık olarak değil, yalnızca arkadaşlarınızla paylaşmak ve Facebook gizlilik ayarlarını gözden geçirmektir. Ayrıca çift aşamalı güvenlik doğrulama sistemini açarak da profilinizi güvene alabilirsiniz. Ya da en temizi Facebook hesabınızı silip bu tip veri sızıntılarından korkmaya da bilirsiniz.