Geçtiğimiz günlerde sizlere Google ve Apple’ın ortaklaşa geliştirdiği Koronavirüs uygulaması hakkında bilgiler vermiştik. Ama gelen haberler pek iç açıcı değil gibi.
Google ve Apple’ın geliştirdiği Koranavirüs uygulaması sayesinde kişi takibi yapılabilecek, tehlikeli görüşmeler engellenebilecek ve enfekte kişilere ulaşım kolaylaşacaktı. Hal böyle olunca birçok kişi Google ve Apple’dan gelecek haberlere kulak kabartmış durumda. Fakat bu uygulamanın karşısında büyük bir sorun var. Dünyadaki 2 milyardan fazla insanın düşük enerjili Bluetooth çipine sahip bir telefonu yok.
Apple ve Google’ın yaklaşan akıllı telefon tabanlı kişi izleme sistemi, endüstri araştırmacılarının yeni tahminlerine göre 2 milyar cep telefonunda kullanılamayacak.
Geliştirilen Koronavirüs uygulaması cep telefonu kullanıcılarının Covid-19’un daha fazla yayılmasını önlemeye yardımcı olacak olan koronavirüs ile enfekte olan herhangi biriyle temasa geçip geçmediklerini izlemelerine izin verecek.
Bununla birlikte, Apple ve Google’ın yeni sistemi, bugün hala kullanılmakta olan yüz milyonlarca eski akıllı telefondan eksik olan belirli kablosuz çiplere ve yazılımlara güveniyor. Bu, hala eski akıllı telefonları kullananların sistemi kullanamayacağı anlamına geliyor. Bu da onları virüs bulaşmaya karşı daha duyarlı hale getirebilir.
CSS Insight analisti Ben Wood, Financial Times’a, eski akıllı telefonları veya özellikli telefonlar kullananların gelecek ayın başlarında ulaşabilecek Koronavirüs uygulaması nı nasıl kullanamayacaklarıyla iligli şu açıklamalarda bulundu: “Temel teknoloji sınırlaması, hala gerekli Bluetooth veya en son işletim sistemine sahip olmayan bazı telefonlar olduğu gerçeğiyle ilgili. Dezavantajlı bir gruptaysanız ve eski bir cihazınız veya temel özellikli bir telefonunuz varsa, bu uygulamanın potansiyel olarak sunabileceği avantajları kaçırırsınız.”
Koronavirüs Uygulaması ile İnsan Takip
Apple ve Google’ın yeni geliştirdiği Koronavirüs uygulaması, iletişim kurdukları kişilerle anonim tanımlayıcı işaretlerini değiştirmek için Bluetooth’u kullanacak. Birisi Covid-19 ile enfekte olursa, sistem kişiyi merkeze alarak hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için temas ettiği herkesi kendi kendine izole etmek için bilgilendiriyor olacak.
Sistem, cep telefonlarının pil ömürlerini tüketmeden cihazlar arasındaki yakınlığı tespit etmek için Bluetooth Düşük Enerji çiplerine güveniyor. Bununla birlikte, bu çipler; Counterpoint Research’e göre bugün kullanılan akıllı telefonların dörtte birinde bulunamıyor. Dünya nüfusu yaklaşık 7.8 milyar. DÜnya üzerinde akıllı telefon kullanıcılarının 4.5 milyarı geçtiği biliyor. Ben Wood’un verdiği değer 2 milyar insan ve Counterpoint Research’ün ki 1.1 milyar insan civarında. Biz ortasını alıp 1.5 milyar insanın bu özelliğe sahip olmayan akıllı telefonu olduğunu düşünelim.
Bir de dünya üzerinde 3.3 milyar akıllı telefonu olmayan insan var. Yani yaklaşık 5 milyara yakın insan Google ve Apple tarafından geliştirilen Koronavirüs uygulaması konusunda çuvallamış durumda.
Bir anlamda parası olanın kişi takibi listesine gireceği söyleyebilir. Google ve Apple’den ricamız bir an önce teknoloji ile tanışmamış insanlara el uzatmaları olacak.
Apple ve Google’ın Coronavirus Kişi Takibi Bu Şekilde Çalışacak