Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 3DEXPERIENCE WORLD 2022 etkinliğinde BT Günlüğü ekibi olarak yerimizi aldık ve Genel Yayın Yönetmenimiz Ali Yavuz ŞAHİN 3DEXPERIENCE Works organizasyonundan sorumlu Başkan Yardımcısı Gian Paolo Bassi ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Aşağıda Gian Paolo Bassi’nin sorularımıza verdiği yanıtları bulabilirsiniz.
İlk olarak size 3DEXPERIENCE platformu ve 3DEXPERIENCE.Works hakkında soru sormak istiyorum. Sunduğunuz çözümlerle ilgili yeni gelişmelerden bizlere bahsedebilir misiniz?
3DEXPERIENCE.Works, tasarımdan pazarlamaya kadar uzanan ve beş alandan oluşan eksiksiz bir platform. Yani bu sadece tasarımla ilgili değil, simülasyonla ilgili, veri yönetimiyle, üretimle ve aynı zamanda pazarlamayla ilgili. Bugün, her türden üretici e-ticaretle ilgileniyor. Çevrimiçi yapılandırma ve fiyatlandırma gibi birçok şeyle uğraşıyorlar. Bu nedenle araçlara sahip olmak ve dijital süreklilik kavramı onlar için büyük bir fırsat.
Temel olarak, tüm ekosistemimiz 25 yılda inşa edildi. Büyük bir kurulum tabanı oluşturduğumuz söyleyebilirim. Bir milyonun üzerinde SolidWorks koltuğumuz var. 300.000’den fazla hesabımız var. Şimdilerde müşterilerimiz bizden bir ürünü başarılı kılmak için gerekli olan tüm iş akışlarına girmemizi talep ediyor. Yani olay sadece bir tasarımı başarılı kılmakla ilgili değil, bir ürünü başarılı kılmakla ilgili.
Solidworks’ün kökleri tasarımdadır. Ve tüm iş akışının bu önemli kısmın unutulmadan yapılandırılması gerekiyor. Giderek daha fazla sayıda kişi bizden iş sorunlarını çözmek için onlarla ortak olmamızı istiyor. Tabii ki sorunların çözümü bir şirketin başarıya giden yolculuğunun bir parçası. Dünya genelinde bir değişim var. Ekonomi değişiyor ve sonuç odaklı bir ekonomi tipine giriyoruz.
Şirketler sadece araç satın almak istemiyor, çözümler satın almak istiyorlar. Örneğin, büyük bir şirket var ve veri merkezi kurmak istiyor. Doğal olarak şirket en hızlı şekilde veri merkezini kurmak ister. Diyelim ki inşa işlemi 16 ay sürecek ve bunu 8 aya indirmek istiyorlar. Bu bir tasarım sorunu değildir. Ancak analiz ettikleri temel bir sorun var ve sınıf tespiti, koordinasyon ve tedarik zinciri analizi ile verilerin erken görünürlüğü ile tam koordinat mühendisliğini yürütmeleri gerektiğini anlıyorlar. İşin sonu yönetmeğe geliyor anlayacağınız.
Yani, başka bir deyişle, veri merkezini tasarlarken parça sipariş etmeye, ekipman sipariş etmeye, bileşen sipariş etmeye başlamaları gerekiyor. Her türlü tasarımcı; mekanik tasarım, HVAC tasarımı, mimari tasarım, altyapı tasarımı, güvenlik tasarımı vb. ile bağlantı kurmaları ve ayrıca şantiyede malzemelerin akışında çok erken örgütlenmeye başlamaları gerekiyor. İnşaat ve sanayi ekipmanlarının bir arada olduğu bu tür faaliyetler sırayla gerçekleşir ve bu nedenle 16 ay sürer. Büyük bir veri merkezinin inşaatının her ay gecikmesi yaklaşık 300 milyon dolar. İşte biz bu gecikmeyi ve zararı ortadan kaldırıyoruz. Tüm bunları aynı anda yapacak teknolojimiz var. Firmaların sadece malzemelerine güvenmesi gerekiyor. Bu konuda bizlere geldiler ve teknolojilerim birkaç parçasını test ettiler. Örneğin, bulut tabanlı ürünlerde eşzamanlı mühendislik. Parça hazır olur olmaz veya yukarıdan aşağıya bir tasarım yaptığımız gibi tüm tedarik zincirimizi aynı platforma koyarsak erken tasarımları görmek çok kolay. İşte sahip olduğumuz alan, işte elimizdeki güç. Yani yukarıdan aşağıya tasarım ile herkes aynı verileri paylaşabilir. Bu tür yetenekleri denediler ve mutlu oldular ve şimdi yürütme aşamasına geçmek istiyorlar.
Temelde bize geliyorlar ve bunların hepsini bir araya getirmek istiyoruz diyorlar. Bunu sadece kendimiz için değil, tüm tedarik zincirimiz için yapmak istiyoruz diyorlar. Geliştirdiğimiz teknolojiler bu oyunu bizimle gerçekten oynayabilecek oyuncuları belirliyor.
Aslında, her alanda şirketlerin bu tür iş sorunları var. Bir örnek daha vermek istiyorum. Endüstri ekipmanı üreticileri temsilcilerimizin yaklaşık %30’undan fazlasını oluşturuyor. Bugün, NASA ekipman üreticilerine taleplerde bulunuyor ve talep türünü değiştiriyor. Artık makine almıyorlar. Üretim hattı istiyorlar. Günde 10.000 dolarlık modelleme yapabilecekleri üretim hattını istiyorum diyorlar. Ya da örneğin ağaç işleme tesisleri. Fabrikaya bir ağaç koyuyorlar ve sonucunda perakendeciye gitmeye hazır bir tahta ile karşılıyorsunuz. Bu yüzden 7/24 çalışabilen ve günde 3.000 doları işleyebilen bir plan istiyorum diyorlar. Ve bunun işe yarayabileceğine dair kanıt istiyorlar.
Temel olarak günümüz ekonomisindeki müşteriler, riski tedarik zincirleriyle paylaşmak istiyorlar. Sadece makine almak değil iş problemini çözmeni istiyorlar. Mesela havacılık endüstrisi. Artık havacılık endüstrisi motor almak istemiyor. Uçakları için uçuş saatleri sağlamalarını istiyorlar. Uçuş saatlerini satın alıyorlar. Nasıl olduğu umurlarında değil. Ama bunun gerçekleşmesiyle ilgili her şey Roll Royce’a gidiyor.
Bir bitkiyi toprağa dikerken çıktısının ekonomik değerini hesaplamak güç. Fakat günümüz ekonomisinde çıktının beklediğiniz gibi olacağı garantisiyle parayı harcamanız gerekiyor. Etkinliğimizin ilk gününde bir duyuru yaptım. Endüstriyel ekipman bakımı için teklif. Geçmişten gelen deyimiyle hat bakımı. Bunun maliyetinin hesaplanması da fazlasıyla zor bir konu. Fakat biz ekipmanı oluşturan tüm parçaları bir araya getirip, üretim hattının tüm hareketlerinin animasyonunu ve simülasyonunu gösterebiliyoruz. Ana akım inovasyonun bir parçasıyız diyebilirim.
Solidworks çok güçlü ve çok hızlı büyüyor. Kullanıcı tabanı hevesli, büyük bir sadakat var. Dolayısıyla mevcut kullanıcılar ve gelecekteki kullanıcılar için SolidWorks çok iyi ve güçlü sonuçlar elde edeceklerinin bir güvencesini sunuyor. Ve bu, endüstride bir çözümümüz ve çözümlerimiz olduğuna dair güçlü bir mesaj. Yani temelde biz ekran çalışmaları üzerinde bir marka bilinirliği yaratmak istiyoruz. Ana akım için iş sorunlarını çözebilen iş organizasyonu olarak bilinmek istiyoruz.
Son zamanlarda dünya çapında fazlasıyla yazılım geliştiricisine ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Sizin bu konudaki düşünceleriniz ve kariyer yoluna yeni başlayanlara tavsiyeleriniz neler?
Yazılım geliştirme elbette iyi bir yön, ama oğluma öncelikle iş disipline girmesini öğütledim. Ben bir makine mühendisiyim, tüm hayatımı yazılım yazarak geçirdim. Ama mesele şu ki, alan bilgisine ihtiyacınız var. Etki alanı şirket yazılımı, sorunları çözmeye odaklanmazsa işe yaramaz. Bu yüzden genç nesle tavsiyem birkaç yöne bakmaları. Biri malzeme bilimi. Malzemeler geleceğin robotu haline geliyor. Dolayısıyla malzeme biliminde yeterlilik piyasada son derece önemli ve değerlidir. Ardından enerji ile ilgili her şey. Enerjinin bir sonraki kriz olacağı noktadayız. Kaynakları, doğal kaynakları enerji üretmek için kullanamayız çünkü her şeyden önce çevreye zararlı. Gaz yakarsanız, neler olduğunu bildiğimiz sera gazları yaratırsınız. Bu yüzden farklı enerji kaynaklarına ihtiyacımız var ve bunu gerçekleştirebilecek insanlar gelecekte değer yaratacak. Yani ya güneşte ya da rüzgarda yapılanları geliştirmek gerekli.
Her gencin bu iki sektöre ve tabii ki otomasyonla ilgili her şeye bakmasını tavsiye ederim. Otomasyon, tabii ki dünyanın her yerinde uygulanan ve her yerde uygulanacak bir yapay zeka alanı. Ancak belirli bir alanda belirli bir bilgiye sahipseniz, belirli bir sorunu çözmede yapay zekayı uygulayabilmemiz için yetkin olmaya çalışmalısınız. Örneğin, ekonomide uzman değilseniz, ekonomiye uygulanan yapay zeka konusunda uzman olmaya çalışmalısınız. Kimya yapıyorsanız, kimya veya biyoteknoloji kullanımına odaklanmalısınız, yapay zekanın biyoteknoloji sorununu nasıl iyileştirip çözebildiğine bakmalısınız.
Son sorum Metaverse ile ilgili. Metaverse teknolojileri hakkında herhangi bir fikriniz veya yeni bir projeniz var mı? Örneğin, gelecek yılki etkinliğinizin metaverse üzerinde olma olasılığı var mı?
Bu konu hakkında şüphelerim var. Çünkü bunun eğlence için olduğunu düşünüyorum. Demek istediğim, Metaverse insanların eğlenebileceği ve belki de ticaret ve benzeri şeyler yapabileceği yapay bir dünya inşa etmeye yönelik ilk girişim değil. Muhteşem bir finansal girişim diyebilirim. Meta arazi satın almak için milyonlarca yatırım yapan şirketler biliyorum. Fakat sonuçta elde edilen değere odaklanmak gerekiyor. Bu yüzden biraz şüpheciyim ve size söyleyebilirim ki sanal deneyimler, sanal kelimeler üzerinde çok ısrar ediyoruz. Meta dünyalar, bağımsız olarak var olan kelimelerin olduğu anlamına gelir. Sanal dünyalarımızın gerçek dünyayı iyileştirmek için tek bir amacı vardır. Bu yüzden her zaman gerçek dünyaya geri döneriz. Metaverse’in bu görevi olduğunu sanmıyorum. Metaverse, yapay bir alanda bir şeylerin olabileceği kendi varlığına sahip bir şeydir. Şahsen, yapay dünyalarda yaşamakla pek ilgilenmiyorum, belki eğlence için düşünülebilir. Ama video oyunları tarafında pekiyi değilim ve sonunda gerçekliğin sanallıktan daha iyi olduğuna inanıyorum. Sanallık bir amaca ulaşmak için bir araçtır ve sanal dünyayı gerçek dünyayı geliştirmek için kullanmak, sonunda ürünleri, doğayı ve yaşamı uyumlu hale getirmek için misyonumuza bakarsanız çok güçlüyüz, aklımızda olan gerçek hayat, gerçek ürünler ve gerçek doğa. Ve bunu yapmak için dijital teknolojiyi kullanıyoruz. Ancak bu, Metaverse’in beyan ettiği niyetlerden tamamen farklı bir amaç için bir araç.
İlgili Haberler
>> Dassault Systèmes Yönetim Kadrosunda Önemli Atamalar Gerçekleşti