SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, “Veri analitiği sayesinde sigortacılık sektöründe ilk 9 ayda 259 milyon TL’lik yolsuzluk potansiyeli tespit edildi. Milyonlarca lira analitiğin gücü sayesinde her gün ekonomiye geri dönüyor.”
140 ülkede faliyet gösteren, Fortune 500 şirketlerinin yüzde 90’ıyla çalışan dünya analitik lideri SAS, genetik araştırmalardan tarıma, bankacılıktan perakendeye, sağlıktan sigortacılığa pekçok farklı alanda hizmet veriyor ve son dönemdeki yolsuzluk oranlarına dikkat çekiyor. Şirketler için süreci anlamlı ve kârlı hale getiren SAS, büyük veriyi işlerken bunun analitik olmadan hiçbir anlam ifade etmeyeceğini, SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli’nin aktardığı önemli bilgiler ve örnekler ışığında paylaşıyor.
Sigortacılıkta ilk 9 ayda 259 milyon TL’lik yolsuzluk tespit edildi
Türkiye’de yirmi yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, “Bugün çok farklı sektörlerde analitik çözümleriyle değer kattığımız şirketler var. Bankacılıkta, telekomda, sigortacılıkta, enerjide, perakendede, üniversitelerde, ilaç sektöründe. Ve daha bir çok alanda, uzmanlığımızla önemli katkılar sağlıyor veya kayıpların önüne geçebiliyoruz. Sigortacılık sektörü analitikle ciddi kayıpların önlendiği bir alan olarak dikkat çekiyor. Bu alanda yolsuzluğa bağlı kayıplar yüzde 20’lere çıkabiliyor. Sigorta Bilgi Merkezi, hem SAS’tan aldığı çözümler hem de kendi verileriyle yaptığı analizlere göre, ilk. 9 ayda 259 milyon TL’lik yolsuzluk tespit etti ve bunun önemli bir kısmını kesinleştirdi. Milyonlarca lira analitiğin gücü sayesinde her gün ekonomiye geri dönüyor.”
Bankalar da Kredi Riskini Analitikle Minimize Ediyor
Bankacılık sektörünün de analitiği yoğun olarak kullanan sektörlerin başında geldiğini belirten Hakan Erdemli. Bankacılık sektöründe yeni gündem 17.5 milyar TL’lik kredi borcunun yeniden yapılandırılması. Bu tür alanlarda rakam büyüdükçe bankaların da riski artıyor. Takipteki krediler, bankaların ayırmaları gereken karşılıklar ve çok sayıda yapılması gereken yaptırım ortaya çıkıyor. Bankaların kredi vermeden önce hem kurumsal hem bireysel potansiyel müşterilerin kredi risklerini. En iyi şekilde analiz edip, risklerini minimize etmeleri büyük önem kazanıyor. Bankalar veri tabanlarındaki tüm verilerle birlikte analitiği kullanarak bu risk minimize edebiliyor dedi.