2021 CES Fuarında hayatımıza girecek “teknoloji için küçük bizim için büyük adım” olarak adlandırabileceğimiz dört önemli gelişme yaşandı. Mini-LED, Wi-Fi 6E, HDMI 2.1 ve yuvarlanabilir ekranlar kullandığımız teknoloji ürünlerine yeni boyutlar katacak.
Tüketici Elektroniği Fuarı (CES)’in bu yılki varyasyonunda alışılmışın dışında Las Vegas’ta bir araya gelmesi gereken teknolojinin zirvesi bu yıl salgın şartları gereğince sanal bir şovu tüm dünyayla paylaştı. Fuarla birlikte hayatımıza birçok yeni teknolojik ürün ve gelişme girdi. Bu gelişmelerden dikkat çeken dört tanesini sizlerle paylaşalım.
Televizyonlarda siyaha doyacağız: Mini-LED
LCD teknolojisi televizyonlarda en çok karşımıza çıkan panel türü. Sıvı kristallerle oluşturulan görüntünün aydınlatılarak seyrin oluşturulduğu LCD teknolojisinin en büyük sorunu da aydınlatmanın piksel başına değil bölgesel olarak gerçekleştirilmesi. LCD ekranlar gayet parlak görüntüler sunabilse de aydınlatmanın sürekli olarak çalışması gerekliliği sebebiyle siyah olması gereken görüntülerde siyah yerine mümkün olduğunca koyu grilerle yetinmek durumunda kalıyorduk.
Mini-LED ise LCD teknolojisiyle OLED’in arasına yerleşen ve bahsettiğimiz sorunlara bir çare olarak sayılabilecek bir teknoloji. Mini-LED panellerde görüntü yine sı
vı kristallerle oluşacak ancak ekran aydınlatması bölgesel olmak yerine piksel başına düşen minik ledlerle gerçekleşecek. OLED teknolojisinden farkı da ledlerin kendi renklerini oluşturmayacak olması. Böylece Mini-LED ekranlar LCD’ler gibi parlak görüntüler oluşturabilirken OLED gibi yüksek kontrast becerisine de sahip olacaklar.
2021 CES ile Wi-Fi 6’dan bir adım ileriye: Wi-Fi 6E
Her ne kadar hayatımıza tam olarak girmekten henüz uzak olan Wi-Fi 6 standardına yapılan yeni bir güncelleme 2021 CES Fuarı’nda tanıtıldı. Wi-Fi 6, 9.6GHz hızlı bağlantılar sunabilen bir teknoloji standardıydı. 6E olarak adlandırılacak cihazlar ise bu hızı daha fazla cihaza paylaştırabilecek kabiliyette olacak.
6GHz sinyal bandına da genişleyecek olan bu standart ile birlikte yedi adet 160MHz bant genişliğinde kanallar oluşturulabilecek. Bu da çoklu cihaz kullanımlarında performans sunacak. Asus, TP-Link, Linksys ve Netgear gibi firmalar Wi-Fi 6E routuerlarını yine fuarda duyurdular. Ancak bu ürünler şimdilik çok az kişinin alabileceği yüksek fiyatlardan duyurulmuş durumda. Tıpkı 802.11ac’de olduğu gibi bu da zamanla ucuzlayarak evlerimize girecektir.
4K, 120Hz ve HDR aynı anda: HDMI 2.1
Yeni HDMI versiyonu 2.1, 48 Gbps verinin kaynak cihazdan ekrana iletilmesini sağlayacak. Bu sayede 4K çözünürlükte 120 Hertz yenileme hızına sahip ve HDR görüntüleri aktarabileceksiniz. Bu yeni düzlem, ses kalitesinde de önemli ilerlemeleri içeriyor. Ses kalitesini iyileştiren (eARC), değişken yenileme hızı teknolojisi (VRR) ile birlikte özellikle oyunlarda daha akıcı bir tecrübe sizleri bekliyor olacak. Otomatik Düşük Gecikme Modu (ALLM) ise görüntülerin gecikmesiz görüntülenebilmesini sağlayacak ve yine oyunlara verdiğiniz komutlar ekrana daha hızlı bir şekilde aktarılabilecek.
Yeni nesil konsollardan Xbox Series X ve Playstation 5’in bu teknolojiyi desteklediğini hatırlatalım. Teknolojinin detaylarını incelemek isteyenler ise şuradan göz atabilir.
Büktük, eğdik, yamulttuk, katladık ama CES 2021 ile sıra dürmekte: Yuvarlanabilir ekranlar!
Bükülebilir ekranlı birçok ürün tezgahlarda satılmakta. Bu yeni teknoloji ise bambaşka bir amacı başarmış durumda. Her zamanki hayalimiz olan “küçük bir alada daha çok ekran” hayali için yeni durak yuvarlanabilir ekranlar. Öncelikle bu teknolojiye sahip telefonu tanıtan firma LG oldu. Üstelik bu ekrana sahip telefonun bu yıl içinde satışa çıkacağı da duyuruldu.
Bu özellikte bir başka ürünü de TCL markası tanıttı. Bu cihazın ekranı da 6.7 inç’ten 7.8 inç’e kadar büyüyebilmekte. Fakat bu cihazla ilgili henüz başka bir bilgi yayınlanmadı.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WptsQmhNMZQ]
İlgili haberler
>> Canon , uydudan ‘fotoğraf çekmenizi’ sağlayan bir site açtı
>>TCL Bombayı Patlattı: Wearable Display, Gerçek Kablosuz Kulaklık ve çok daha fazlası