Bilim adamları, insanların biyolojik gelişimine köpeklerin biyolojik gelişiminin ‘1 insan yaşı 7 köpek yaşına eşittir’ diyen teoriyi çürüttüler. Köpeklerin düşündüğü gibi sabit olmayan değişken bir gelişimi vardır.
Özellikle hayvan severler arasında, 1 insan yaşının 7 köpek yaşına karşılık geldiğinin söylenmesi çok yaygın bir teoridir. ABD Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim adamları, söz konusu teorinin doğru olup olmadığını öğrenmek için labrador köpekler üzerinde araştırmalar yaptılar.
Biyolojik gelişmeyi takip etmek için köpeklerin genomlarındaki metil gruplarını inceleyen bilim adamları, gelişimin statik olarak beklendiği gibi gerçekleşmediğini, ilk birkaç yıldaki gelişme oranının beklenenden çok daha yüksek olduğu sonucuna vardı.
Köpeklerin yaşını hesaplamak için sabit bir çarpan yok
Gelişim hızının kesin olarak sabit olmadığını belirten bilim adamları, köpeklerin ilk 7 haftalık gelişiminin, ilk 9 ayda insanların gelişimine eşdeğer olduğunu belirtti. Söz konusu dönemde süt dişlerinin hem insanlarda hem de köpeklerde görüldüğü belirlenmiş.
Cell Systems dergisindeki araştırmaya göre, köpekler insanlardan çok daha hızlı olgunlaşıyor. Çünkü 1 yaşındaki bir köpek, 30 yaşındaki bir insanla aynı biyolojik olgunluğa ulaşıyor. Bununla birlikte, yukarıda belirttiğimiz gibi, bu gelişme oranı sabit değil ve sürekli değişkenlik gösteriyor.
Gelişim hızları yıllar içinde yavaşlamış olan köpeklerin, 14 yaşlarında 70 yaşındaki bir insanın gelişimine sahip oldukları ve 4 yaşlarında ise 54 yaşındaki bir insanın gelişimine ulaştıkları görülüyor. Bu her köpek için aynı olmasa da benzerlik gösteriyor.
Bu nedenle, “1 insan yaşı 7 köpek yaşına eşittir” demek doğru değil
Köpekler sahipleriyle aynı ortamı paylaşırlar ve insanlarla neredeyse aynı standart sağlık hizmetini alırlar. İnsanlar gibi, köpekler de griye giden ve zamanla yaşa bağlı hastalıklara daha duyarlı hale gelen benzer gelişimsel yörüngeleri takip eder. Bununla birlikte, moleküler düzeyde nasıl yaşlandıkları daha karmaşıktır. İlk başta hızlı yaşlanma ve daha sonra yaşamda yavaşlama.
“1 yaşındaki bir köpeğin fizyolojik olarak ne kadar olgun olduğu konusunda yorum yapmak yanlış çünkü 9 aylık bir köpeğin yavruları olabilir. Kısa bir matematijk işlemi yaparsanız ve 1 insan yaşını 7 köpek yaşına eşit tutarsanız, 7 yaşında bir insan yavrusunun yavruları olamayacağını bilirsiniz.” diyor California San Diego Üniversitesi’nden Trey Ideker (@TreyIdeker). “Şaşırtıcı olan şey, bir yaşındaki köpeğin tam olarak kaç yaşında olması gerektiği. Eğer genlere bakarsanız 30 yaşında bir insan gibi.”
Kim olduğumuzu kodlayan insan ve köpek DNA’sı yaşam boyunca çok fazla değişmez. Ancak DNA’daki metilasyon işaretleri olarak adlandırılan kimyasal izler değişir. İdeker bu izleri genomdaki kırışıklıklar olarak değerlendiriyor. “Bunu birisinin yüzüne bakıp kırışıklıklarına, gri saçlarına ve diğer özelliklerine göre yaşlarını tahmin etmeye benzetiyorum” diyor.
İlgili Haberler
>> Bilim adamları Ayın Karanlık Yüzü Konusunda Yeni Bir Rapor Yayınladı!
>> Çözülemeyen matematik problemleri arasındaki Conway Düğümü çözüldü