Işık hızıyla iletişim çağında, bilişimin geleceği de bulut teknolojisinden geçiyor. “Bulut teknolojileri önümüzdeki dönemde şirketlerin vazgeçilmezleri arasına girecek” diyen KPMG’ye göre, geleceğe yatırım yapan şirketlerin bulut bilişimi de göz ardı etmemesi gerekiyor.
Bulut bilişimin, teknolojideki en önemli trendlerden birisi haline geldiğini vurgulayan KPMG, yenilikleri mümkün kılan, sermaye/operasyon maliyetlerini azaltan, kuruluşların hareket gücünü ve hızını artırıp pazara yeni ürünve hizmetlerin sunulmasında etkisi olan bu teknolojinin şirketlere büyük avantaj sağladığını belirtti.
KPMG Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, günümüzde BT odaklı organizasyonların bütçelerinin yüzde30’undan fazlasını altyapıya (özellikle veri merkezleri ve veri ağlarına) harcadığını hatırlattı,bulut bilişimin, şirketlerin BT bütçelerinin yıllık yüzde 10-20 oranında düşmesine olanak sağladığını kaydetti. Sinem Cantürk,bulut teknolojisinin artılarını şöyle sıraladı:
“Bulut bilişim şirketlere, daha iyi hizmet kalitesiyle müşterilere ulaşma, mobil dünya ve sosyal medyada görünürlük gibi özelliklerle yeniliklerin önünü açma ve operasyonel mükemmellikle iş operasyon maliyetlerini düşürme gibi imkânlar sağlıyor diyebiliriz. Yazılım, altyapı veya platformların kuruluşlar tarafından birer hizmet olarak sağlandığı bulut bilişim hizmetleri, cep telefonlarına ve kişisel kullanıma kadar yaygınlaşarak iş dünyası için önemli bir dış kaynak konusu haline geldi. Bulut teknolojisi, iş ve bilgi teknolojileri hedefleri doğrultusunda operasyonlar için verimlilik sağlamasının yanısıra bünyesinde sağlanan tasarrufların doğrudan kuruluşa dönmesini ve farklı alanlarda (Ar-Ge, inovasyon…) kullanılmasını sağlaması bakımından da şirketlere büyük katkı sağlıyor. Bulut bilişim, şirketlerde bilgi teknolojileri için de operasyonel fayda, verimliliğin artırılması ve maliyetlerin azalmasını vaat ediyor.”
İş alanlarında bulut teknolojisinin yüksek maliyetleri azaltmayı, yavaş tepki veren ve kısıtlayıcı BT yapısından sıyrılmayı temsil ettiğini belirten Cantürk, Bussiness Software Alliance (BSA) tarafından yayınlanan küresel çapta bulut bilişimin gelişiminde etkili olan ülkeler sıralamasında 24 ülke arasında Türkiye’nin 17’ncisırada olduğunu belirterek daha alınacak çok yol olduğunu ifade etti.
Bulut bilişim teknolojileri nedir?
Bilgi teknolojileri uzmanlarına göre bilişimin geleceği bulut bilişimden geçiyor. Kuruluşlar için, kendi donanımları ve depolama yöntemleri yerine çevrimiçi erişilebilen bulut çözümlerininkullanması, kısıtlı bir altyapı yatırımıyla, işlevsel uygulamalara hızlıca erişmek anlamına geliyor. Bu alanıngelişmesiyle, özellikle bilgi teknolojileri tüketiminin yoğun bir şekilde gerçekleştiği sektörlerde, bulut çözümleri sağlayan firmaların önemli bir konuma geleceği öngörülüyor.
Bulut teknolojileri, bir şirketi yeniliklere açık hale getirmekle kalmayıp, şirketin giderlerini ve pazarlama için ayıracağı zamanı azaltarak, müşterilerine daha hızlı cevap verme imkânı sunuyor. Bulut teknolojisi bir şirketin hem ana faaliyetleri hem de bilgi teknolojileri açısından maliyet avantajı yaratırken, müşterilerin beklentilerini karşılamakta ve daha iyi servis vermekte şirkete çeviklik kazandırıyor. Böylece şirketlerin asıl faaliyet alanlarına odaklanmasını sağlayarak bu alanlara yeterli yatırımı ve zamanı ayırmasını sağlıyor. Buluta doğru olan bu yönelim; yakın gelecekte, bilgi teknolojilerinin şirketler için bir operasyon alanı olmaktan ziyade, bir bütün olarak faydalanılan bir dış hizmete dönüşmesi trendini gündeme getiriyor.